Starejte se o své tělo a pleť i v těhotenství. Vrátí se vám to

 Krása 
11. března 2018 10:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokožka je v tomto období citlivá a více náchylná Shutterstock
Těhotenství není nemoc. Jen změna stavu. Nicméně i tak se těch změn děje hodně, a to ještě před příchodem miminka. Pleť se stává citlivější, mohou se přidat otoky či strie. Jak se tedy o své tělo i pleť starat, aby byla v co nejlepší kondici?

Některé ženy mají v těhotenství to štěstí, že rozkvetou a doslova zkrásní. Zlepší se jim kvalita pleti i vlasů. Pokud ale patříte do té druhé kategorie, kdy vás začne trápit akné, pigmentové skvrny, strie či otoky, nezoufejte. Jenom si začněte dávat více pozor na to, po jakém produktu sáhnete, případně se poraďte i s dermatologem.

Na akné ne kyselinu salicylovou

Jestli se vám v těhotenství začala horšit pleť a objevily se na ní i pupínky, rozhodně se vyhněte přípravkům, které obsahují retinoly nebo kyselinu salicylovou. Jsou to látky, které by mohly uškodit miminku. Raději sáhněte po produktech, jejichž složení obsahují kyselinu mléčnou nebo glykolovou. Mají stejné účinky, ale určitě vám neublíží. Pokud dáváte přednost přírodní kosmetice, pak dbejte na to, aby neobsahovala výtažky ze sóji. Ta by mohla kvůli estrogenním účinkům zhoršit pigmentové skvrny na obličeji.

Nezapomínejte na UV filtry

Právě kvůli větší náchylnosti ke vzniku pigmentových skvrn rozhodně nezapomínejte používat přípravky s UV filtry, které jsou schopny toto riziko minimalizovat. Krémy s ochrannými filtry používejte ve všech ročních období, i teď, kdy je ozonová vrstva skutečně velmi slabá. Pokud se vám pár skvrn objevilo, zkuste si doma vyrobit přírodní krém, který vám pomůže se jich zbavit. Návod na jeho přípravu i další tipy jsme psali zde.

Mazat, mazat, mazat

Co rozhodně nikomu neuškodí, a zvlášť gravidní ženě, je vytrvalé promazávání. Hitem posledních let jsou oleje, které se dají používat od hlavy k patě. Alergičky by si měly dávat pozor na ořechové nebo mandlové oleje, mohla by vzniknout nežádoucí reakce. Nic nezkazíte kokosovým, arganovým, růžovým olejem nebo také bambuckým máslem. 

Strie

Jak vám poroste bříško, mohou se objevit i strie. Těm můžete alespoň částečně předejít tím, že budete pokožku pravidelně masírovat a promazávat. Věnujte se nejenom bříšku, ale i hýždím, bokům a nezapomínejte ani na svá prsa. Vyzkoušejte šípkový olej. Přidat do něj můžete, v jednoprocentním ředění, esenciální oleje z levandule, mandarinky, růže, myrhy a benzoinu. Masáž tímto olejem je dobré provádět od 22. týdne těhotenství. Výsledky vás velice překvapí.

Proti otokům chůze

Možná vás trápí otoky, ale i přesto se raději vyhněte krémům, které by měly tělo odvodnit. Obsahují totiž složky jako retinol či kofein, kterým by se měly těhotné ženy vyhýbat. Otokům se dá částečně předejít zvýšeným pitným režimem, dále plnohodnotnou stravou s dostatečným přísunem bílkovin a pohybem. Těhotenství není nemoc, takže pohyb by měl být pro vás stále součástí každodenního života. Nejvhodnější variantou je chůze. Večer je vhodný odpočinek nohou, ve vyvýšené poloze, koupel chladnou vodou a masáž od konečků prstů k tříslům na podporu krevního oběhu a žilního návratu jako prevence křečových žil.

Pozor na estetické úpravy

Jakékoliv úpravy kožních potíží, případně estetické opravy těla, řešte až s odstupem času po porodu a po kojení. V době těhotenství byste měla zapomenout na všechna laserová ošetření nebo mikrojehličkové radiofrekvence. Na jakékoliv invazivní zákroky estetického charakteru v tomto období zapomeňte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?