Deset věcí, které sebevědomí lidé nedělají. Patříte mezi ně?

 Vztahy 
27. května 2018 11:16 / Iva Dvořáková
  19
📷
4 fotografie v galerii
Nezáleží na vzhledu, sebevědomého člověka podle chování poznáte Shutterstock
Základem úspěšného a pohodového života je sebevědomí. To je postoj člověka k sobě samému - to, jak se má rád. Takový člověk snese kritiku i srovnání s ostatními. Také si volí přiměřené cíle a reálně posuzuje své možnosti.

Sebevědomí je alfou a omegou úspěchu. Ne krása, ne peníze ani dobrá škola, ale sebevědomí. Opakujte si to slovo pomalu. Sebe-vědomí.

Právě sebevědomí vyjadřuje, jaký postoj má člověk k sobě samému. Je podstatným regulačním prvkem psychiky a vytváří jeden ze základních předpokladů úspěšnosti člověka. Míra sebevědomí je u různých lidí různá. Přiměřeně sebevědomý člověk reálně posuzuje své možnosti, volí si cíle přiměřené svým schopnostem, snáší kritiku i srovnání s ostatními. A také:

Nepomlouvá

Člověk, který věří sám v sebe, nemá potřebu shazovat jiné a za jejich zády o nich ošklivě mluvit. Prostě ho to nenapadne, protože ví, že každý je jedinečný.

Nevymlouvá se

Aneb neviní ostatní za své neúspěchy. Když se mu něco nepovede, prostě to na rovinu přizná - vždyť ví, že chyby k životu patří stejně jako úspěchy.

Nevzdává se

Slabého a málo sebevědomého člověka často poznáte na první překážce. Jakmile ji potká, svůj cíl vzdá. Sebevědomý člověk naopak ví, že překážky jsou k tomu, aby se překonávaly.

Nečeká na svolení

Takový člověk se neptá, jestli "může", ale spíš na to, "proč by to nešlo?". Nečekají na postrčení od někoho jiného, na jeho svolení, nápad nebo pomoc.

Nevyhledává pozornost

Zdravě sebevědomý člověk zná svoji cenu a nepotřebuje potlesk okolí k tomu, aby si ji uvědomil. Navíc v dnešní době selfíček na sociálních sítích má takový člověk cenu zlata.

Neodkládá věci

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek, praví staré přísloví. Sebevědomí lidé úkoly neodkládají, protože si věří, že je zvládnou. Prostě k odkladu nemají důvod.

Nepotřebuje slyšet chválu

Jistě taky máte nějakého zakomplexovaného člověka ve svém okolí, který neustále potřebuje být přesvědčován, že na tom není tak zle. Takovéhle ujišťování sebevědomý člověk slyšet nepotřebuje.

Nevyhýbá se konfliktu

Neznamená to, že se sebevědomím narůstá hádavost. Sebevědomý člověk si jen dokáže stát za vlastními názory a v případě potřeby je také obhájit.

Nezastaví ho překážky

Jak už jsme zmínili na začátku, zdravě sebevědomí lidé se nevzdávají při první překážce. Naopak je pro ně takový úkol možná lákavější než jednoduché věci.

Není pohodlný

Pohodlíčko, teplíčko, gaučíček, filmíček... S takovou asi svých cílů nedosáhnete. Asi se ale schováváte, protože ve skrytu duše si na náročné úkoly nevěříte. S tím sebevědomý člověk nemá problém.

Jistě někoho takového máte ve svém okolí. Pokud se vy sami sebevědomě necítíte, zkuste si ho dát za vzor. S nízkým sebevědomím se velmi často potýkají ženy po mateřské dovolené. Tady si o tom přečtěte, jsou tam i cvičení na zvýšení sebevědomí. Tak pro sebe něco udělejte!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod