Požírá vás závist? Existuje způsob, jak se této hříšné emoce zbavit

 Vztahy 
23. října 2017 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zdroje závisti mohou být velmi různé Shutterstock
Závist je jednou z přirozených lidských emocí, která však v obecném pohledu není hodnocena jako právě kladná.

Začít někomu něco závidět není až zas tak složité. Stačí zjistit, že soused, byť vydělává mnohem méně než vy, už má zase nové auto, kamarádka si koupila nový kožich, na který vy budete muset vydělávat přinejmenším ještě půl roku, spolužák ve škole má nejnovější telefon, a vy ne, lepší známky atd. Důvodů se najde víc než dost, a živná půda pro závist je na světě.

Nedopřává nám klid duševní, mnohdy ani fyzický, a znamená jen jedno: jsme nespokojeni s tím, kdo jsme a jak žijeme. Závist je navíc jediným z hříchů, které nepřinášejí žádné, ani chvilkové potěšení, jen žluč. Snad nejlépe defi noval závist mnich Jan z Damašku, který ji popsal jako nespokojenost s dary, které dostal někdo jiný.

Britský spisovatel Graham Tomlin dokonce tvrdí, že na závisti stojí prakticky celý reklamní průmysl: vždyť co jiného mají ty překrásné pohyblivé obrázky se všemi těmi úchvatnými produkty vyvolat? Tomlin je přesvědčen, že závist je hnacím motorem hospodářství vyspělých i rozvojových zemí. A v neposlední řadě ukazuje na to, že znakem současné kultury, která probouzí závist, je hotová epidemie touhy po slávě: právě nesmyslnou kulturu celebrit označuje jako tu, která sebe sama staví na odiv, jako by měla být záviděníhodná. 

Jak překonávat závist

Golemanova technika sebeuvědomění

Tato technika nás učí, že není nutné zůstat otrokem negativních emocí a negativních impulzů. K vypořádání se s nimi nám stačí uvědomit si, kde se tato emoce bere. Pokud pocítíte chuť závidět, pak si zkuste uvědomit, proč tomu tak je. I když jde například o to, že Vámi vysněnou pozici získal někdo jiný, pak v případě, že si toto uvědomíte, pak Vás daná skutečnost bude jen mrzet, ale nebudete cítit negativní emoci závisti. Je možné, že tímto způsobem dospějete postupně i k přejícnosti.

Udržujte různorodá přátelství

Nalézt dobrého přítele není vždy jednoduché, ale možné to je. Každý kamarád nemusí být rovnou přítel. S některými lidmi se můžete dělit o své úspěchy i soukromí, avšak s jinými zajdete jen na odpolední kávu či vycházku. Čím větší okruh různých lidí kolem sebe však budete mít, tím větší a ucelenější pohled na život získáte.

Pozor na sociální sítě a sociální media – naučte se je užívat správně

Ať už vědomě či na nevědomé úrovni lidé soutěží o to, kdo z nich bude mít vice přátel, "lajků", kladných příspěvků a podobně. Je to však povětšinou hra a chimera, počet facebookových přátel a skutečných lidí, kteří vás dokáží v životě podržet, je velmi rozdílný.
Naučte se si ze sociálních sítí brát to, co Vás opravdu zajímá a co pro reálný život skutečně potřebujete. Orientujte se na návody, rady, tipy, přínosné diskuzní skupiny atd.

Dobré zprávy sdílejte s opatrností

Chcete-li se o něco úspěšného podělit, pak to udělejte, ale mějte dobrý přehled o situaci, ve které to říkáte. Mnoho lidí se naučilo závidět z toho důvodu, že jim někdo jiný "vmetl do očí", že to, co mají oni, vy jen tak snadno nezískáte. Mějte na paměti, že i blízký kamarád by s Vámi mohl přestat mluvit jen proto, že jste mu v nevhodnou dobu svěřili svůj úspěch. Chtít se pochlubit za každou cenu může narazit na zeď nepochopení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve