Pozor, těchto deset věcí nikdy nedávejte do mrazničky!

 Ostatní 
06. června 2018 09:47 / Iva Dvořáková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Sýr ani špenát do mrazničky nepatří Shutterstock
Do mrazáku nepatří sýry, jogurty, smetana ani smažené věci. Ty je nejlepší rovnou sníst. Většina věcí, které najdete v našem seznamu, je i po rozmražení jedlá. Mraznička však poničí jejich strukturu natolik, že nejsou příliš vhodné ke konzumaci.

Když nevíte, co s přebývajícím jídlem, taky ho šoupnete do mrazáku? A divíte se potom, jakou má ta pochutina konzistenci po rozmražení? Možná to až takový šok není.

Stačí si prostě uvědomit, že některé potraviny mrazničku rozhodně nemilují. My vám řekneme, která jídla to jsou. 

Listová zelenina

Pokud chcete ostrý, chutný zeleninový salát, nikdy ho nedávejte do mrazáku. Totéž platí i pro čerstvý špenát. Listová zelenina totiž po zamražení ztratí veškerou chuť.

Co tedy dělat, když máte hromadu zásob ze zahrádky? Přemíru zeleniny zkuste rozdat a zbytek uložte umytý a vysušený do ledničky, ideálně zabalený v papírové utěrce a v plastovém sáčku.

Mléko

Mražené mléko bude zdrclé, když ho rozmrazíte, takže zamrazení není nejlepší nápad, pokud ho budete chtít pít. Pokud plánujete použít mléko při vaření, může však rozmražené mléko fungovat. A tady si přečtěte nejčastější mýty o mléce.

Smažená jídla

To nejlepší ze smaženého jídla - křupavá a mastná krusta - zmizí, pokud je dáte do mrazáku. Smažené těsto bude měkké, vlhké a tuhé.

Jaký má smysl jíst smažené kuře, pokud jeho obal nebude křupavý? Co je horší než mokré a zvadlé hranolky? Nejlepší proto bude sníst všechno vaše smažené jídlo najednou a nic nezamrazovat.

Vajíčka

Tohle asi nikoho normálního nenapadne, ale pro jistotu: syrová vajíčka nepatří do mrazničky, protože když zmrzne bílek, roztáhne se a tím praskne skořápka. Takže místo zmrzlého vejce vám zůstane nepořádek v kuchyni.

Syrové ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody zmrznou v mrazáku a je téměř nemožné je chutně rozmrazit. Většinou zůstanou zvadlé a mokré. Nikdo přeci nechce jíst zvadlou mokrou okurku!

Zakysaná smetana

Zamražená zakysaná smetana vytvoří hrudky. Můžete ji potom použít při vaření, ale rozhodně není vhodná do salátů, dipů a podobně.

Drobenka

Drobenku byste nikdy neměli umisťovat do mrazáku. Proč? Protože ztratí svou křupavost, a tedy své kouzlo. Vyndáte-li drobenku z mrazáku, bude po rozmrznutí rozmáčená a ne moc chutná. Vždy si proto drobenku vyrobte novou.

Jogurt

Platí totéž jako u zakysané smetany. I jogurt se oddělí od tekutiny a stane se hrudkovitým. Bude přijatelný pro vaření, pokud ho opravdu chcete použít, ale k přímé konzumaci jistě ne.

Brambory

Brambory mají vysoký obsah vody a vytvoří se v nich ledové krystaly, když je umístíte do mrazáku. Raději je uskladněte na chladném, suchém místě.

Sýr

Sýry obvykle není nutné dávat do mrazničky, protože mají dlouhou životnost. Navíc je to choulostivá potravina právě s ohledem na okolní teplotu.

Pokud ale už otvíráte dvířka mrazáku a máte v ruce tvrdý sýr, uvědomte si, že z něho uděláte drobivou hroudu. Měkké sýry zase ztrácejí chladem svou načechranou strukturu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47