Když se muž chystá na ples. Čeho se vyvarovat a v čem naopak budete za elegána večera

 Móda 
28. prosince 2019 07:55 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na ples musí mít muž vhodné oblečení Depositphotos
Plesová sezona klepe na dveře a zatímco dámy si vybírání garderoby obvykle vychutnávají, muži jsou často doslova bezradní. Poradíme vám, co si na sebe rozhodne nebrat a v čem naopak budete za elegána večera.

Na ples člověk vyráží maximálně párkrát za rok, mnozí jdou jen jednou za sezonu. Není se tak čemu divit, že pak zejména muži před samotnou akcí tápou a nevědí, jak se na ples správně obléct.

Na tyto kousky rozhodně zapomeňte

V prvé řadě byste si měli ujasnit, co se na ples v žádném případě nehodí. V posledních letech se totiž podle módních kritiků mezi muži rozmohl nešvar, kdy kvůli své pohodlnosti dávají plesovému dress codu pořádně na frak. Nebude tak na škodu si připomenout, v čem na ples nechodit:

  • v džínách a svetru
  • v roláku
  • v košili s krátkým rukávem
  • v košili a vestě bez saka
  • bez kravaty
  • jenom v kalhotách
  • v riflích

Vhodný outfit

Je celkem jedno, jestli vyrážíte na tematický ples, maturitní, reprezentativní ples města nebo firmy či hasičský bál. Vždy se řiďte následujícími radami:

  • Mužům na ples stačí relativně málo. Pánský jednobarevný oblek, pánská společenská košile s dlouhým rukávem a kravata.
  • Barva obleku se sluší tmavá bez vzoru. Barva košile jednobarevná bílá, krémová ale i růžová a fialová.
  • Nízká společenská obuv je běžným standardem. Plesová sezona trvá přes zimu, tak je vhodné se v šatně přezouvat. Ženy se přezouvají běžně. 
  • Pokud si obléknete výše uvedené oblečení, pak jste na ples vhodně oblečeni - ani tzv. overdressed, ani underdressed. Dbejte dále na to, aby vaše oděvy byly čisté a nezmačkané. A boty perfektně vyleštěné. O tom, jak pečovat o boty, jsme psali zde.

Přehnaná formálnost není nutná

Motýlek, vesta, košile se stojáčkem, manžetové knoflíčky, kapesníček do saka. Tyto doplňky nejsou na ples potřeba. Hodí se spíš pro konferenciéra nebo vystupující umělce. Jako běžný návštěvník plesu byste mohli být overdressed, tedy nepříliš formální. S doplňky se nemusíte cítit příjemně. Pokud ale hodláte přítomné dámy zaujmout, můžete po nich sáhnout.

Manžetové knoflíčky

Musíte si je opatřit ke košili na manžetové knoflíčky. Barvu laďte ke kravatě a doplňkům dámy. Postačuje pánská bižuterie ve zlaté nebo stříbrné barvě. Hedvábné uzlíky ne.

Kapesníček do saka

Jednoduchý čtvercový kousek látky z hedvábí nebo bavlny s obšitým lemem. Klasika je čistě bílý kapesníček složený do levé náprsní kapsy saka vodorovně, nebo se špičkou.

Složitější je výběr barvy. Nikdy nenoste kravatu, kapesníček a manžetové knoflíčky ze stejné látky. Často se takto prodávají levné sety méně kvalitních doplňků. Mimo bílé barvy doporučují odborníci vždy jednobarevné látky v sytých barvách - vínová, hnědá, tmavě modrá.

Motýlek

Měl by být klasický černý jednobarevný, ručně vázaný. Může být na košili s klasickým límcem i se stojáčkem - fraková košile.

Vesta

Vestu volte jednobarevnou ze stejné látky jako oblek. Zapínejte na všechny knoflíky. Sako každopádně nesvlékejte, obzvlášť, pokud se vzdálíte od stolu.

Fraková košile

Jde o čistě bílou košili s dlouhým rukávem. Horní čtyři až pět knoflíčků je speciálních, podobných manžetovým knoflíčkům. Vždy se nosí s motýlem.

Co na nohy

Ideální jsou kožené černé šněrovací polobotky. Nejlépe již chozené, abyste zvládli celý večer bez puchýřů. Stačí přeleštit a jsou jako nové. Není problém se v šatně přezout z teplé zimní obuvi. Stejně budete čekat, než se upraví dáma. 

Ponožky volte vždy jednobarevné v barvách černá, tmavě modrá - mavy. Moderní ponožky k oblekům jsou vínové, červené, hnědé. Záleží, jak moc si přejete upoutat pozornost. Barevné ponožky jsou chápány jako neškodná rebelie.

Slaďte se s dámou

Na ples často vyrážíme v páru. O oblečení muže může rozhodovat sama žena a pak je to jednodušší. Muž se ale může aktivně zeptat partnerky, jakou barvu doplňků by měl zvolit, aby ladil k barvám šatů a doplňků ženy. 

Muži mívají široký výběr kravat i případně manžetových knoflíčků. Jednobarevné hedvábné kravaty například v odstínech fialové, černé, hnědé, žluté, modré pravděpodobně budou ladit k barvám dámy. Manžetové knoflíčky lze dále sladit s barvou šperků ženy. Základní volba padne mezi zlatou a stříbrnou barvou, dále lze zvolit čiré krystaly nebo barevné kameny.

Co na plese nedělat

Jako muž nemusíte vymýšlet nic složitého. Pánský oblek, košili a kravatu by měl mít v šatníku každý. Alespoň ten, kdo se ženil nebo maturoval. Pokud výše uvedené kousky nemáte, tak si je pořiďte. Tuto pánskou klasiku užijete i na jiné společenské události.

Pánskou kravatu si nikdy nepovolujte ani nesundávejte. Sako si nesvlékejte a ani nezouvejte boty.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008