Proč se někteří lidé po sexu cítí smutně

 Ostatní 
03. května 2021 10:13 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pocity smutku po sexu jsou poměrně časté Depositphotos
Řada lidí, dokonce velké množství, zažívá po sexu smutek. Říká se tomu postkoitální dysforie (PCD). Lidé zažívají pocity smutku, deprese nebo úzkosti.

Tyto pocity mohou trvat sice jen několik minut, ale také i několik hodin. "Nejen že je tento stav častější, než si možná myslíte, ale téměř každý je náchylný k PCD, a to bez ohledu na sexuální orientaci nebo pohlaví, i když ne každý prožívá PCD stejným způsobem," říká doktor David Wahl.

Ale proč k tomu dochází?

Možných důvodů pro pocity smutku po intimní chvíli je hned několik. Důvod může být například hormonální. Tělo je během vzrušení a orgasmu nasyceno návalem hormonů, ale jejich hodnota po sexu dramaticky klesá. Tento pokles může přinášet negativní emoční reakci.

Vina za sex

Někteří lidé například podle doktora Wahla mají sex na základě hormonálních nebo emocionálních impulsů a poté svého rozhodnutí litují a přejí si, aby se tak stalo v jiné situaci, místě nebo s jiným partnerem.

Vztahové problémy

Nejistota ohledně stavu vztahu vstupuje do hry s negativními pocity, které člověk může po sexu cítit. To se děje obzvlášť v případech, kdy si lidé myslí, že sex vztah zachrání.

Problémy s tělem

Ty jsou vyjádřeny postkoitálními pocity deprese, když jsou lidé nespokojení se svým tělem. Mají nejen obavy vycházející z toho, jak vidí své vlastní tělo, ale také může existovat úzkost při přemýšlení o tom, co si o jejich těle myslí jejich partner. To vše může vést k negativní postkoitální reakci.

Sexuální výkon

Stejně jako někdo může mít po sexu negativní pocity ve vztahu ke svému tělu a obavy z myšlenek, může mít obavy i ze své sexuální výkonnosti. Lidé mnohdy pochybují o tom, zda podali adekvátní výkon, nebo naopak, naléhavou otázkou může být i to, co si o jejich výkonu myslí jejich partner. Se svým partnerem o tom lidé málo mluví a pak je otázka kvality sexuálního výkonu častým zdrojem úzkosti a deprese.

Absence orgasmu

Nejistota ohledně sexuálního výkonu je jedna věc, ale může dojít ke stejné depresi a úzkosti, pokud jeden z partnerů nedospěl k orgasmu. To nemusí být nutně problém kvality výkonu. Esixtuje mnoho fyziologických, emocionálních a sociálních důvodů, proč někdo nemá orgasmus. Nicméně jeho absence u jednoho z partnerů může vést k smutku a depresi u druhého, když nastoupí pochybnost o sobě samém. A smutek a depresi může v takové situaci samozřejmě zažít i druhý z partnerů.

Sex jako náplast

Máte problémy ve vztahu? Sex nemusí být řešením. V mnoha případech je sex přinejlepším dočasnou náplastí. To platí zejména v případě, že je sex používán k zabránění rozchodu nebo pokusu znovu vyvolat vztah s ex.

Občasný sex

Někdy jsou lidé smutní, protože ví, že konkrétní sexuální zážitek může být na delší dobu poslední. To je opravdový problém a zdroj postkoitálních negativních emocí pro některé osoby v bezpohlavních vztazích. Takový vztah je ten, kde je frekvence sexuální aktivity menší než desetkrát za rok. Vědomí, že právě skončená intimní chvíle může být na dlouhou dobu poslední, způsobuje, že se někteří lidé cítí smutně.

Jak zvládat postkoitální dysforii

V některých případech stačí soustředěná sebereflexe. Někdy můžeme sami identifikovat původ problému a jednat tak, abychom se uklidnili.

U mnoha uvedených příčin může být také rozhovor s partnerem relativně snadným řešením. Pokud je úzkost nebo smutek založen na sexuálním výkonu nebo nedostatku orgasmu, je to dobrý krok.

Sex může být úžasný a obohacující zážitek, ale PCD jej může negativně ovlivnit. Uznání pocitů v sobě nebo ve vašem partnerovi, rozpoznání původu pocitů a věnování náležité péče jejich řešení může vést jedině ke zlepšení sexuální pohody. Dále čtěte: Šest způsobů, jak si odpovědět na otázku, co chcete dělat se svým životem.

Témata: smutek, deprese, úzkost
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?