Léto je za dveřmi. Dejte si cukrový detox a do plavek stihnete vypadat výborně

 Ostatní 
05. června 2021 12:05 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zatočit s cukrem se vyplatí, jak pro zdraví, tak pro krásu Depositphotos
Jedno víme jistě už hodně dlouho. Pokud budete jíst hodně cukru, budete ho časem jíst ještě více. Proč? Protože i na cukru vzniká závislost a kila pak letí nahoru.

Zpráva Kalifornské univerzity v San Francisku vysvětluje, že doporučená denní spotřeba cukru není více než šest čajových lžiček neboli 25 gramů. Velmi často ale lidé denně spotřebují několikanásobné množství, a to je problém. Nejen pro zdraví, ale i pro krásu těla.

Naštěstí cukr není nutností. Můžeme ho tedy poměrně snadno z naší stravy odstranit, nebo ho významně omezit. Jenomže naše těla už po všech těch letech cukr potřebují a vyloučit jej nebo omezit bývá pro spoustu lidí složité. K resetování a vymazání těchto chutí je nutný detox cukru. Ale jak na to?

Je důležité vědět, proč toužíme po cukru

Za prvé, je dobré vědět, že nám nechybí sebekontrola ani síla vůle, pokud jde o chutě na cukr. "Naše biologická závislost na cukru pochází z primitivních neurochemických center odměn v našich mozcích, které se doslova rozzáří, když konzumujeme cukr,“ vysvětluje výživový poradce Darby Jackson. Abychom potlačili tuto přirozenou reakci, je podle Jacksona důležité nastavit naše tělo tak, aby tyto chutě ovládalo zdravou stravou a životním stylem.

Ale to neznamená vzdát se cukru ze vteřiny na vteřinu. "Začněte tím, že zjistíte, kolik cukru je v potravinách, které právě jíte. Přečtěte si etikety, hledejte tzv. skryté cukry a jezte a vařte především z průmyslově nezpracovaných potravin,“ radí Jackson. "Pak pokračujte tím, že budete jíst méně chleba, krekrů, hranolků a dokonce i energetických tyčinek, z nichž některé jsou prakticky nabité cukry.“ Cílem je konzumace méně sladkých a zpracovaných potravin.

Doporučená jídla

Na snídani jsou skvělá vejce (míchaná nebo v omeletě) nebo jogurtový parfait s čistým jogurtem, ořechy a semeny. Jackson souhlasí s tím, že pro změnu životního stylu je nejlepší pomalý a stabilní postup a vše začíná prvním jídlem dne. "Nejjednodušší způsob, jak začít, je upravit snídani. Zaměřte se ráno na jídla, která obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a zdravé tuky, protože vás tato jídla udrží déle plnější a potlačí chuť na sladké, ale dodají vám energii,“ říká Jackson.

Salát s různými druhy zeleniny, luštěnin a zdravých tuků je skvělý oběd. V poledne kombinujte bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. „Nejlepším způsobem detoxikace od cukru je ujistit se, že konzumujete bílkoviny a zdravé tuky. Zkuste si připravit barevný salát s fazolemi, quinoou nebo čočkou a olivovým olejem. Má živiny, které vaše tělo potřebuje, a dodá vám trvalou energii po celé odpoledne.

Vaše přestávka na oběd je také vhodný čas na kontrolu stavu hydratace. Voda je důležitá pro metabolické procesy těla a také pomáhá udržovat pocit energie a bdělosti.

Pečená zelenina s lososem, avokádem a hnědou rýží je vzorem večerního jídla. Opět jde o zeleninové jídlo, které obsahuje bílkoviny a zdravé tuky a hlavně vylučuje ze hry chleba. Nevhodné jsou například kromě chleba i krémové polévky a škrobové těstoviny.

Zkusit můžete rovněž listový špenát a křupavou zeleninu, jako je růžičková kapusta a květák a mrkev, přidat můžete také sladké brambory, brokolici nebo ředkvičky, to vše lze opéct na olivovém oleji. Doplňte to čerstvě připraveným filetem z lososa a trochou avokáda.

A co svačinky? Jsou tu sýry, zeleninové předkrmy, jogurty s ovocem a další dobroty jako například hummus. Pokud máte silnou chuť na kousek čerstvého ovoce, můžete si jej dát, všechno ovoce obsahuje přírodní cukry. Stačí přidat hrst ořechů nebo semen, protože zdravý tuk udrží tyto cukry v krvi stabilní. Ovoce ale rozhodně jezte jen v malém množství. "Ve stravě bez cukru je místo pro malé ovoce a nejedná se o něco, co by mělo být úplně vyloučeno, ale příliš mnoho ovoce může být pro vaše tělo velmi škodlivé,“ uzavírá Jackson.

Pozor také na skryté cukry, kterých je opravdu hodně. Jsou třeba v preclících, sušenkách i cereálních tyčinkách. Skrytý cukr obsahuje dokonce i balená granola, pšeničný chléb a samozřejmě alkohol. Dále čtěte: Cukr je návykový a vyvolává deprese. Jeho nadměrná konzumace může dokonce přispět k formám demence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?