Pro mnoho žen tabu aneb Jak si užít léto bez vaginálních mykóz

 Zdraví 
30. června 2021 10:33 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kandidóza je častým letním ženským problémem Depositphotos
Teplé počasí, koupání v bazénech, vlhké plavky a konzumace osvěžujících sladkých limonád. To vše zvyšuje náchylnost ke kvasinkové infekci zvané kandidóza, která dokáže pořádně potrápit. Letos si však nenechte zkazit dovolenou. Poradíme vám, jak vaginální mykóze jednoduše předejít.

Vaginální mykóza, jinak také kvasinková infekce nebo kandidóza, potrápí alespoň jednou za život čtyři z pěti žen v reprodukčním věku. Původcem tohoto nepříjemného zánětu jsou kvasinky rodu Candida albicans. Ty se v ženské pochvě vyskytují běžně. Pokud se však přemnoží, dochází k narušení rovnováhy poševní mikroflóry a vzniku kandidózy.

Příznaky vaginální mykózy

Mezi nejčastější příznaky kandidózy se uvádí svědění a pálení v intimních oblastech, zarudnutí zevních částí, bolesti v podbřišku i při sexu, dále poševní výtok, který je nejčastěji bílý hrudkovitý. Vaginální mykóza bývá v létě nejčastějším důvodem návštěvy u gynekologa.

Léčba vaginální mykózy

Léčbu kandidózy byste rozhodně neměli odkládat, protože se příznaky můžou velmi rychle zhoršovat. Navíc léčba nebývá nijak komplikovaná. Nejčastěji dostanete čípky, mast nebo tablety, které jsou antimykotické. Dobrou zprávou je, že většina žen na tuto léčbu reaguje velmi rychle a dobře. Nezapomeňte také na přeléčení partnera.

Kvasinková infekce se po vyléčení bohužel velmi ráda vrací. Proto byste měly klást velký důraz na samotnou prevenci a dodržovat určitá pravidla, která pomáhají předejít kvasinkové infekci. Obzvlášť v létě je to důležité. Podíváme se na to podrobně.

Letní radovánky u vody

Pokud trávíte dovolenou či volné chvíle u vody, je potřeba dát pozor na tři věci.

  • Mokré plavky: k přemnožení kvasinek a vzniku infekce přispívá nošení mokrých plavek po celý den, zejména pokud jste se koupaly v bazénové vodě nebo v rybnících. Zkuste si vzít příště s sebou na převlečení druhé plavky nebo zkrátka dbejte na to, abyste v mokrých plavkách nebyly příliš dlouho.
  • Bazénová voda: čistota bazénové vody je velmi diskutovaným tématem a pro ženy náchylné k vaginálním infekcím by měla být bazénová voda tabu. Zapomeňte na to, že chlór v bazénu zničí všechny bakterie a plísně. Stejně tak voda v přírodních koupalištích může zapříčinit vznik kvasinkových infekcí, proto si vždy předem zjistěte, jaká je čistota vody.
  • Občerstvení na koupališti: vznik kvasinkové infekce podporuje také nezdravá strava a pití na koupalištích. Často si celý den kupujeme slazené limonády či alkohol a k jídlu si dopřáváme zmrzliny nebo fast food. To vše obsahuje spoustu cukrů i tuků, a když k tomu přičteme teplé počasí, tak dáváme zelenou přemnožení kvasinek.

Zaměřte se letos na výše zmíněné faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku vaginálních infekcí. Budete překvapené, jak těchto pár věcí může omezit možnosti vzniku zánětu na minimum.

Další preventivní opatření proti mykóze

Dále je doporučováno nošení bavlněného prodyšného spodního prádla a zejména v horku se vyvarujte nošení uplých kalhot. Pokud nosíte vložky, zakupte ty, které jsou prodyšné. Dále nezapomínejte na zdravou stravu plnou ovoce i zeleniny a dodržování pitného režimu. Dbejte na adekvátní hygienu a nepoužívejte na intimní místa mýdla s parfemací. Dále čtěte: Nastartuje během tří dnů metabolismus a začněte hubnout

Zdroj info: www.mojezdravi.czwww.healthywomen.orgwww.gynprenatal.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod