Přesolené jídlo nemusí letět hned do koše. Chuť můžete spravit dalšími přísadami
Kdo vaří především podle receptů a každou surovinu si poctivě zváží, nejspíš nikdy nezažil ten pocit, když se to s nějakou surovinou trochu přežene. Pokud je to mouka – rozředíte, pokud voda – dohustíte a pokud bylinky, tak to nikdy není na škodu. Jenže co když je to sůl?
Každý má rád jiné chutě, o tom není pochyb. Někteří z nás preferují bylinky, jiní chilli, další dávají přednost sladkému a někdo trochu víc solí. Jenže osolit jídlo trochu víc a přesolit ho tak, že se nedá jíst, je velký rozdíl. Takové jídlo se nedá polknout, natož ho sníst celou porci. Co ale s tím, když už množství soli nelze vzít z pokrmu zpět?
Oslaďte to
Možná se vám to bude zdát divné, ale opravdu to funguje. Cukr je jakýmsi protipólem soli a jeho přidáním lze slanost do určité míry vyvážit. Samozřejmě záleží, jak moc jste jídlo přesolili, ale počítáme, že hrníček jste tam nevysypali.
Kyselá záchrana
Spásou pro vás může být kousek citronu, lahvička s citronovou šťávou, ale pomoci může i vinný ocet. V obou případech může kyselá chuť zamaskovat agresivní slanost pokrmu a zachránit vaše jídlo. Začněte s půlkou lžičky citronové šťávy nebo octa, zamíchejte a po chvilce ochutnejte, zda to pomohlo, nebo bude potřeba větší množství. Jestliže je pokrm stále moc slaný, přidejte další půlku lžičky octa nebo citronové šťávy. Přidávejte stejné množství, dokud se slanost nevyrovná. Omáčka či polévka získá trochu jinou chuť, ale bude se dát sníst.
Naředit a zahustit
Jestliže jste přesolili pokrm, k němuž se vám kyselá chuť vůbec nehodí, nezbývá než jej naředit a dohustit dostatečným množstvím mouky. Nemá smysl pokrm naředit a nechat vypařit, jelikož byste se dostali opět na stejnou koncentraci a ničím byste si nepomohli. Pokud chcete ředit, musíte zahušťovat.
Přidejte bramboru
O bramborách se ví, že jsou schopny do sebe absorbovat velké množství soli. Schválně si to uvědomte, když solíte brambory, kolik soli je potřeba. Zrovna tak bramborová kaše. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte na kostky nebo plátky a dejte ji do jídla vařit na 15 minut. Kousky pak vylovte a ochutnejte. Pokrm bude o poznání méně slaný.
Polévky zachráníte bílkem
Jestliže se vám podařilo přesolit vývar, nejjednodušší, co můžete udělat, je nechat v nich povařit tři syrové bílky. Natáhnou do sebe sůl a když je pak vyndáte, zbyde vám polévka, která je slaná tak akorát. Také jsme psali: Tipy, jak si zrychlit a usnadnit práci v kuchyni.
Zdroj: firstforwomen.com, purewow.com.