Když chcete děti zbavit vší, je důležité dodržet následující osvědčený postup

 Děti 
21. října 2020 09:22 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Zbavit se vší bývá dlouhý boj, který ale lze vyhrát Depositphotos
Vši jsou postrachem všech rodičů. Zbavit se jich může trvat i týdny, pak stačí přehlédnout jednu hnidu a vše se rozjede nanovo. Abyste se vší zbavili nadobro, je důležité být opravdu důsledný a dodržet následující postup, který je osvědčený maminkami i učitelkami z mateřských školek.

Dávno už neplatí tvrzení, že vši mají jen lidé z nižších sociálních vrstev, špindírové a bezdomovci. Mohou na vás přeskočit v tramvaji, obchodě, nebo je může dítě přinést ze školky. O tom, jakou paseku umí za krátkou dobu nadělat jediná veš, není potřeba se dlouze rozepisovat.

Jedna dospělá veš je schopna naklást i čtyři vajíčka, tzv. hnidy, za den, která se v dobrých podmínkách mohou vylíhnout už za týden. Do dvaceti dnů je z hnid dospělý jedinec, který může opět klást další vajíčka. A pak už to jde rychle.

Pravidelná kontrola

Jakmile začne chodit dítě do školky nebo většího kolektivu, součástí vašeho života by měla být pravidelná kontrola vlasů. Veš je sice velká pouhé 2-4 milimetry, ale pohybuje se, čehož si snadno všimnete. Nejčastěji se vyskytují v zátylku a za ušima, kde dětem způsobují nepříjemné svědění, na které si mohou i stěžovat. Pokud se ve školce nebo ve škole vši už vyskytly, nezapomeňte dětem každé ráno stříknout na vlasy preventivní sprej z lékárny, případně dobře funguje i tea tree olej.

Všiváček nadevše

Pokud u svého dítěte objevíte jednu nebo více vší, popřípadě dokonce i hnidy, musíte se pustit co nejdříve do boje. V lékárně si pořiďte hřeben všiváček, který je na vyčesávání vší stále nejosvědčenější metodou, a měli byste s ním bitvu proti vším vždy začínat. Dítě posaďte na židli a vyčesávejte pramen po prameni, dokud nebudete mít vyčesanou celou hlavu. Všiváček je schopen zachytit všechny vši z vlasů a vy se jich pak můžete snadno zbavit například hozením do toalety. Když vlasy před vyčesáváním naolejujete, budou se vši hůře pohybovat.

S hnidami je to horší. Na vlasech jsou pevně přilepeny a musíte je vyloženě stahovat vlas po vlasu, jinak se jich nezbavíte. Nejlepší je stahovat je vlastními nehty. Od lupů je snadno poznáte tak, že se opravdu nedají jen tak sfouknout nebo smést. Pokud jsou hnidy pouze blízko u pokožky hlavy, infekce netrvá moc dlouho.

Vlasová lázeň

Jakmile budete mít vlasy zbavené pohybujících se vší, pusťte se do chemické lázně. V lékárně seženete několik šamponů a přípravků na hubení vší. Většinou se nanáší na suché vlasy pramen po prameni po celé délce vlasů i na vlasovou pokožku a nechá se určitou dobu působit. Poté se důkladně opláchne a znovu učeše. Jedině tak máte jistotu, že jsou všechny pohybliví jedinci pryč. Procedura se ovšem musí alespoň dvakrát po určitém časovém intervalu opakovat. Jak se vší zbavit podomácku, jsme psali zde.

Horkým vzduchem

Po proceduře vlasy vyfoukejte do sucha a vezměte si k ruce žehličku na vlasy. Ta hnidy usmrtí a vy budete mít jistotu, že ani dospělí jedinci, ani hnidy nebudou způsobovat další problémy. Dokonce se uvádí, že spálené hnidy po několika dnech samy odpadnou. I tak je ale potřeba postup párkrát opakovat, protože někdy není možné přiložit horkou žehličku tak blízko k hlavě, jak by bylo potřeba.

Vše vyperte

Důležité je také myslet na to, že veš sice žije převážně v lidských vlasech, ale mimo ně dokáže přežít až 24 hodin. Když projdete celou zdlouhavou procedurou a pak dítě uložíte na ten samý polštář co včera, je velmi pravděpodobné, že dojde k opakovanému zavšivení. Základem je proto vše důkladně vyprat. Vše, s čím dítě přišlo do styku, vyperte alespoň na 60 °C a co jde vyžehlit, vyžehlete. Všechny gumičky, hřebeny a sponky vydesinfikujte a vyřaďte z provozu alespoň na týden, aby vši neměly šanci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve