Co nejčastěji stojí za nočním pomočováním, do kdy je normální a jak od něj dítěti pomoci

 Děti 
07. října 2020 08:09 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Noční pomočování je pro dítě velkým stresorem Depositphotos
Počůrává se vaše dítě v noci a vy si nejste jisti, zda je to ještě normální? Na vině může být stres, životní změna, ale i choroba. Kdy nad tím mávnout rukou, jak dítěti od nočního pomočování pomoci a kdy navštívit lékaře, se dočtete v následujících řádcích.

O problému s nočním pomočováním hovoříme v případě, že je dítěti více jak pět let a současně již bylo čtyři až šest měsíců v noci v suchu. Jedná-li se o dítě mladší, nebo s nočním pomočováním ještě nepřestalo, nejspíš jde jen o nedostatečně vyzrálou nervovou soustavu. Při plném močovém měchýři se neprobudí a dojde k nekontrolovatelnému úniku moči.

Pomočování během spánku není nic, za co byste měli dítě trestat, nebo za co byste se měli stydět. Jedná se o celkem běžnou záležitost, kterou trpí až čtvrtina pětiletých dětí. To ovšem neznamená, že se nad ní má mávnout rukou.

Objevte stresory

Pokud se dítě začalo z ničeho nic počůrávat, i když předtím už bylo v noci v suchu, může za to nejčastěji stres. Tím mohou být nejrůznější konflikty v rodině, narození sourozence, úmrtí člena rodiny či mazlíčka. Stres ale může dítěti způsobit i nástup do školy nebo do školky či konflikt s učiteli. Do kdy je normální, aby dítě nosilo plínky, se dočtete zde.

Dbejte na pitný režim

Pokud dítě pije málo přes den, může se stát, že bude pitný režim dohánět k večeru. Podávejte proto přes den dítěti dostatečné množství tekutin a naopak dvě až tři hodiny před spánkem jejich příjem omezte. Zaplňovat močový měchýř mohou ale i skryté tekutiny jako polévky, omáčky nebo šťavnaté ovoce.

Vyhněte se kofeinu

Vliv na noční počůrávání může mít i nadměrný příjem potravin obsahujících kofein, jako je například čaj, káva, ale i kakao či čokoláda. Pokud máte doma milovníka čokolády, zkuste proto na týden či dva omezit denní dávku na polovinu, pak na čvrtinu a některé dny úplně vynechat. Snažte se ale o to, aby dítě vaše omezení nepociťovalo jako trest za noční pomočování.

Noční buzení

Samozřejmostí je vyprázdnění močového měchýře těsně před ulehnutím do postýlky. Metoda nočního buzení je však mezi odborníky kontroverzním tématem a nad její vhodností panují otazníky. Když se v noci třikrát vzbudíte a dítě posadíte na nočník nebo dovedete na záchod, zbavíte se sice mokré postele, ovšem narušíte dítěti spánkový režim a problém tím z dlouhodobého hlediska nevyřešíte. Naopak řekněte dítěti, že pokud v noci cítí tlak v bříšku, musí vstát a jít na záchod. Domluvte si klidně, aby na vás zavolalo, nebo mu dejte k posteli nočník se světýlkem, aby to pro něj bylo snazší.

Dítě netrestejte

Zlobit se na dítě za noční pomočování a trestat ho, vede akorát ke zhoršení celé situace. Dítě za noční pomočování nemůže, únik moči si neuvědomuje a rozhodně nečůrá do postele naschvál. Výtkami dosáhnete jedině toho, že se dítě začne cítit za celou situaci zodpovědné, neschopné a pocit viny se prohlubuje. Naopak je důležitý toleratní a citlivý přístup rodiče.

Kdy se obrátit na doktora

Lékaře byste měli vyhledat u každého dítěte, které je starší pěti let a pomočovat se v noci přestalo před více než čtyřmi měsíci. Ačkoliv není noční pomočování samo o sobě nijak škodlivé, může nepříjemně ovlivňovat psychiku dítěte a kvalitu jeho spánku. Vyšetření není pro dítě nijak bolestivé, ale je důležité k odhalení jiných onemocnění, které noční pomočování mohou spouštět. Patří mězi ně například cukrovka, obezita, infekce, ale na vině může být i psychická porucha.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008