Na výběru holínek pro děti záleží. Nekvalitní mohou dítěti zničit nohu

 Děti 
04. října 2020 11:35 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Šetřit na obuvi se téměř nikdy nevyplácí Depositphotos
Období deště a s ním i louží je tu. Obzvlášť malé děti proběhnou každou kaluží, která jim stojí v cestě, a pokud nemají kvalitní obuv, brzy mají promočené a studené nohy. To už je jen krůček k nastydnutí, a to je to poslední, co chcete.

V internetových prodejnách často dosáhnete na nejrůznější slevy a akce, ovšem za cenu, že si holínky nemůžete osahat a vyzkoušet. To je u dětských bot celkem problém. Stejně jako ostatní obuv totiž i holínky musejí správně sedět, aby neohrozily vývoj klenby dítěte.

Ačkoliv holínky nejsou boty na každodenní nošení a ani je tak většina lidí nekupuje, neznamená to, že můžete dítěti obout na nohu cokoliv. Ani v kamenné prodejně často na první pohled nepoznáte kvalitní gumáky od těch nekvalitních. Existuje ale několik zásad, které byste měli při nákupu dodržovat.

K čemu jsou určené

Nejprve je dobré si ujasnit, k jakému účelu holínky pořizujete. Zda chcete holínky do lesa, k vodě, na občsané nošení za deště, do ranní rosy na zahradu. Rozhodovat se můžete mezi nízkými holínkami ke kotníkům, vysokými pod kolena, zateplenými holínkami, ale rozdíly hledejte i v podrážce. Skvělou variantou jsou holínky, ktré lze nahoře stáhnout. Pak se vám nestane, že voda nateče do holínek shora.

S textilií uvnitř

Nekvalitní holínky naprvní pohled poznáte tak, že jsou uvnitř stejně gumové jako zvenku. Aby byla noha dítěte chráněná před mokrem zvenku, musí být bota zcela nepropustná. Ovšem to je také důvod, proč se noha uvnitř holínky velmi potí. Pokud není holínka uvnitř vystlána po celém obvodu textilií, nemá vlhkost možnost z boty odejít a noha dítěte je uvnitř mokrá a holínka tudíž k ničemu.

Na podrážce záleží

Pozor si dejte i na podrážku. Správné gumáky musejí mít podrážku ohebnou, ale pevnou s hrubým vzorkem, aby na mokrém povrchu dítě neuklouzlo. Lepší také je, když je stélka holínky vyjímatelná, aby se dala dobře sušit, a to po každém použití. Některé holínky mají vyjímatelný celý vnitřek, který lze vytáhnout jako ponožku, usušit a poté suchý vrátit.

Jaká velikost je správná

Nechte dítě, ať si holínky vždy vyzkouší. Nejprve vyndejte stélky obou bot a nechte dítě, ať se na ně rovně postaví. Před palcem by měl zůstávat jeden centimetr až jeden a půl. Důležitá je ale i šířka holínek kolem lýtka dítěte. Nesmí být příliš široké, aby dětem z nohou nepadaly.

Dítě do holínek obujte a nechte jej, aby se prošlo. Pokud se mu holínky nevyzouvají, je jejich šířka správná. Vyvarujte se kupování holínek, kterým nejde vyndat stélka. Nemáte totiž možnost správně odhadnout, zda dítěti bota sedí, či nikoliv. Zkoušet velikost metodou, kdy dítě zahýbe palcem, je obzvlášť u holínek nepřesné.

Mějte na paměti, že holínky nejsou boty na každodenní nošení. Obouvejte je dítěti vždy jen v situacích, které si to žádají. O módních dámských kotníčkových holínkách jsme psali v tomto článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod