Pozor na dětské úrazy očí. Měli byste vědět, jak dát první pomoc

 Děti 
28. června 2021 11:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V létě není o dětské úrazy očí nouze Depositphotos
Zrak je vzácný dar a je třeba jej chránit, obzvláště pak v případě dětí. Léto je v souvislosti s dětskými očními úrazy vysloveně kritickým obdobím. Podle statistik se až čtvrtina úrazů oka v letních měsících týká právě dětí. Měli byste proto vědět, jak taková zranění ošetřit. Vašim potomkům totiž může včasná pomoc zachránit i zrak.

Ne vždy jsou dospělí úrazu oka dítěte přítomní. Pokud za vámi dítě přijde s tím, že ho bolí oči, určitě to nepodceňujte. Zkontrolujte, zda netrpí následujícími příznaky:

  • Dítě trpí jasnou bolestí oka nebo má obtíže s viděním.
  • Dítě má poškozené nebo oteklé víčko.
  • Jedno oko se nepohybuje stejně dobře jako druhé.
  • Jedno oko vystupuje z očnice více než druhé.
  • Dítě má nestejnou velikost zornic.
  • Má krev na dříve čisté části oka (na bělmu, před barevnou duhovkou).
  • Dítě má cizí tělísko na oku nebo pod víčkem, které nelze lehce odstranit.

Spousta poranění se neobejde bez trvalých následků. Doživotní problémy mohou způsobit svou neodbornou pomocí také rodiče. Co rozhodně nedělat a jak poznat, že je poranění vážné?

Nejčastější oční úrazy

K nejčastějším úrazům očí u dětí patří zasažení oka chemikálií, cizí tělísko v oku, úder do oka nebo řezné rány. „Děti nejčastěji utrpí poranění očí při hře, sportu, rekreačních aktivitách a nehodách v autě. Zranění mohou způsobit také ostré předměty nebo čisticí prostředky. V poslední době narůstají obličejová a oční poranění po pokousání psem,” vyjmenoval zlínský oční lékař Pavel Stodůlka.

První pomoc

Každý úraz oka je třeba považovat za závažný. „Nesmíte podlehnout klamnému zdání, že se to samo nějak spraví, ale po poskytnutí první pomoci navštívit specializovanou oční ambulanci,” podotkl lékař Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal.

1. Cizí tělísko na oku nebo pod víčkem

Nemnout oko, použít oční kapky nebo borovou vodu k výplachům oka, zkusit přetáhnout horní víčko přes dolní, pokud se tělísko nepodaří uvolnit, je nutné neprodleně navštívit oční ambulanci.

2. Povrchové poranění spojivky nebo rohovky

Nebezpečné může být také škrábnutí prstem, papírem, rostlinou či větví. Symptomy jsou podobné jako v případě cizího tělíska v oku. Lékař obvykle stanoví diagnózu žlutým barvivem, které pod modrým vyšetřovacím světlem na oku fluoreskuje, což zvýrazní škrábnutí. Léčba zahrnuje použití antibiotických očních kapek nebo masti a občas tlakovou náplast na oko. Tato zranění vyžadují důkladné sledování pod dohledem specialisty.

3. Chemikálie v oku

Okamžitě vypláchnout oko jakoukoli pitnou vodou, podržet oko pod sprchou nebo pod proudem vody při maximálním rozevření očních víček, pokračovat ve vyplachování po dobu nejméně 15 až 20 minut. Nepoužívat obvaz oka, okamžitě navštívit oční ambulanci. Protože částice mohou poškrábat rohovku a způsobit infekci, mělo by být oko následně vyšetřeno očním lékařem.

4. Úder na oko

Přiložit ledový obvaz bez přílišného tlaku na oko. V případě bolesti oka, poruchy vidění či odbarvení oka (viditelná krev uvnitř oka, tzv. černé oko), okamžitě navštívit oční ambulanci.

5. Propíchnutí nebo rozříznutí jakékoli části oka

Nevyplachovat oko, nepoužívat oční kapky, nevytahovat tělíska nebo předměty zapíchnuté do oka, okamžitě navštívit oční ambulanci v nemocnici. 

Píchnutí se do oka představuje pro dětský zrak největší riziko. Takové úrazy vznikají nejčastěji například při hře s ostrými předměty nebo autonehodě a často se neobejdou bez trvalých následků. „Tržné rány a otevřená oční poranění vyžadují okamžité vyhledání očního lékaře. Obvykle vyžadují chirurgický zákrok, který dokáže zrak zachránit a minimalizovat následky úrazu. Vážná jsou však i uzavřená poranění oka, nejčastěji se jedná o tzv. tupé trauma. To může způsobit krvácení do oka. Krev v oku může v krajních případech způsobit i zvýšení nitroočního tlaku, které může zrak poškodit,“ popsala Denisa Darsová, vedoucí lékařka dětské ambulance liberecké oční kliniky. O potravinách, které váš zrak ochrání lépe než mrkev, jsme psali zde.

 Zdroj: www.nutriklub.cz, www.gemini.cz, kidshealth.org.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve