Magnety a hračky, které obsahují baterie, mohou děti vážně ohrozit na životě. Dávejte si na ně dobrý pozor

 Děti 
15. října 2021 12:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Drobné předměty jsou pro děti obecně velkou hrozbou Pexels
Lékaři apelují na zvýšenou pozornost rodičů při hře a také aby odpovědně zvážili, zda hračky, které dětem kupují, jsou pro ně vhodné a bezpečné. Opravdu velké komplikace totiž mohou způsobit hračky obsahující zejména magnety a baterie.

Malé děti objevují svět nejen svýma rukama, ale také svými ústy. Proto se často stává, že spolknou cizí předmět, který je může v nejhorším případě i ohrozit na životě. Velmi často jsou to mince, drobné součásti hraček, ale bohužel někdy i lithiové baterie a magnety. To může být pro dítě obzvlášť nebezpečné, jedná-li se o dva a více magnetů naráz, nebo magnet a jiný kovový předmět.

Životu nebezpečný stav mohou dětem přivodit magnety a spolknuté knoflíkové baterie, které se v dnešní době vyskytují v každé druhé hračce. Navíc, čím více elektronických zařízení se v domácnostech používá, tím větší je nebezpečí, že se k nim dítě dostane.

Lithiové baterie schovejte z dosahu

Baterie jsou nebezpečné nejen kvůli hrozbě, že je dítě vdechne, ale hlavně pro účinky elektrického proudu a případný únik vnitřního obsahu. Nejvíce nebezpečná je situace, kdy baterie uvízne v jícnu dítěte a hrozí jeho proděravění. Pak máte vyloženě pár hodin na to dojet do nemocnice, jelikož může dojít až k devastaci okolních hrudních orgánů. V žaludku mohou být knoflíkové baterie zase příčinou vředů.

Pozor na malé magnety

Dalším nebezpečím, které dětem v domácnosti hrozí, je spolknutí malých magnetů. Moderní neodymové magnety jsou velice silné a při spolknutí dvou a více kusů mohou způsobit život ohrožující stav. Může totiž dojít ke spojení dvou magnetů, které mezi sebou stisknou střevní stěnu a následně ji proděraví. To může být smrtelně nebezpečné, a tato cizí tělesa se musí neprodleně endoskopicky odstranit. V případě, že dojde k proděravění některé z části trávicího traktu, je nutné dítě okamžitě operovat.

„V naší nemocnici jsou ročně dvě až tři děti akutně operovány v důsledku proděravění střeva magnety, které již nebylo možno odstranit endoskopicky,“ vysvětluje MUDr. Vojtěch Dotlačil, lékař Kliniky dětské chirurgie 2. LF UK a FN Motol.

Malé děti by se podle varování lékařů vůbec neměly k hračkám, které obsahují baterie a magnety, dostat. Rodiče by je buď neměli vůbec kupovat, nebo by měli alespoň zajistit, aby byly hračky mimo jejich dosah. Dále čtěte: Pozor na dětské úrazy očí. Měli byste vědět, jak dát první pomoc.

Zdroj: TZ FN Motol, ncbi.nlm.nih.gov.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve