Jak dítě obléct pod fusak? Rozdíl je mezi kojencem a batoletem

 Děti 
31. října 2021 07:17 / Šárka Sokolská
  6
📷
4 fotografie v galerii
Fusak by měl být nejenom pěkným doplňkem kočárku, ale především funkčním Pixabay
Přišel čas se v kočárku víc zachumlat. Mnohé maminky se tak poohlíží po fusacích. Společně s nimi ale přichází malé dilema. Nejenom jaký fusak vybrat, ale i jak by se pod něj mělo dítě oblékat.

Fusak by měl být základ každého kočárku. A i když je docela lákavé pořídit fusak jako designový doplněk ke kočárku, myslete na to, že se vám fusak musí nejen líbit, ale hlavně by měl splňovat svůj účel – zahřát dítě a chránit ho před nepříznivým počasím. Kromě toho je potřeba dítě pod fusak správně obléci. A je velký rozdíl v tom, zda vám dítě ještě chodí, či ne.

Pozor na příliš velké fusaky 

Fusaků je na trhu nepřeberné množství. Při jeho koupi byste měli hledět na to, pro jak velké dítě jej pořizujete. Pokud miminko teprve čekáte, podívejte se po rostoucím fusaku, u kterého jde spodní část odepnout. Díky tomu se vám vejde do hluboké korby, autosedačky a časem i do sporťáku. Vydrží vám tak od narození asi do tří let dítěte. Nikdy nekupujte větší fusak pro malé dítě. Kvůli přebytku prostoru vám totiž bude držet mnohem méně tepla a dítě by mohlo prochladnout. U fusaků se také podívejte na to, zda má otvory pro bezpečnostní pásy. Ty můžete využít nejenom v sedačce, ale také při upevnění do sporťáku, díky čemuž vám fusak nebude sjíždět. 

Fusak jako vrstva

Možná se stále řídíte radou, že byste dítěti měli obléci o jednu vrstvu více, než máte vy. V tomto případě ale nezapomeňte, že i fusak je vlastně jedna vrstva. Nicméně každé dítě je trochu jiné, některé snese oblečení více, jiné méně, takže byste se měli řídit především vlastními pocity. Co se týká oblečení, dávejte přednost kvalitním materiálům, jako je biobavlna, která má dobré a stabilní termoregulační vlastnosti. Pokud teploty klesnou pod bod mrazu, sáhněte po funkčních materiálech, jako je například merino, které skvělé odvádí vlhkost, takže zabrání následnému prochladnutí. Přes fusak můžete dát ještě deku. Kromě toho byste měli dítěti také namazat obličej tzv. cold krémem. Začít můžete už teď na podzim. Máte-li rádi přírodní krémy, máme pro vás tip, jak si krém do zimy vyrobit sami. Jak na to jsme psali zde.

Důležitá je čepice

U hodně malých miminek, které se prakticky nepohybují, je potřeba dát vrstev více. Základem by mělo být body s dlouhým rukávem, punčocháče, teplá kombinéza a především kvalitní čepička. Myslete na to, že malá miminka mají výrazně jinou termoregulaci než dospělí a až ⅓ tělesného tepla jim uniká skrz hlavu. To samé platí i pro nechodící batolata, která jsou už ve sporťáku. U nich je navíc potřeba pohlídat, aby měla v teple nožičky. 

Jak na chodce

Jestliže už vaše dítě chodí, je potřeba myslet na to, že bude z kočárku opakovaně vylézat a slézat. Pozor byste si měli dát na přílišné vrstvení, protože by mu ve fusaku mohlo být příliš teplo a při přechodu ven by mohlo prochladnout. Na druhou stranu by dítěti při sezení neměla být zima.  Opět je ideální bavlněné body, které dítěti ochrání záda, punčošky nebo legíny a ponožky. V chladnějším počasí sáhněte po termopunčocháčích nebo termolegínách. Vrchní vrstvu by měla tvořit nepromokavá bunda či kombinéza. A nezapomeňte na boty, které, než dítě dáte do fusaku, sundáte, ale stejně tak můžete přes ně natáhnout speciální návleky.

Je toho moc či málo?

Nevíte, jak poznat, zda jste dítě správně oblékli? Nejlepším ukazatelem je jeho zátylek. Pokud na něj sáhnete a je suchý, teplý, je oblečeno správně. Pokud je dítě na zátylku studené, chce to přidat ještě vrstvu. Je-li naopak zátylek vlhký a teplý, dítěti je horko a oblečené je příliš.

Zdroj: babyfootmuffs.com, fatherly.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47