Nechcete mít kolena jako struhadlo? Víme, jak to můžete ovlivnit

 Krása 
13. května 2018 14:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ke krásným nohám patří i hladká kolena Shutterstock
Pečujete o své tělo a přesto kůže na kolenou připomíná spíše struhadlo? Pak s největší pravděpodobností této části těla nevěnujete dostatečnou pozornost. Ostatně je to problém mnoha žen. Poradíme, jak se problému se suchými koleny rychle zbavit.

Spousta žen pravidelně pečuje o svou pleť či tělo, přitom zapomíná na jeden detail - kolena. I ta totiž vyžadují své a pokud je budete pravidelně z péče o tělo vynechávat, brzy začnou být suchá a šupinatá. V chladných měsících lze nevzhledná suchá kolena zamaskovat oblečením. V létě je to už složitější.

Další podobně zanedbávanou částí těla jsou také lokty. I ty bez péče změní vzhled. Pokud suchá, tmavá a hrubá kolena či lokty jsou i vaším problémem, nevěšte hlavu. Poradíme vám, jak s touto vadou na kráse spolehlivě zatočit.

Kde hledat příčinu

Pohybem namáháte nejen kolenní klouby, ale i pokožku. Aby se navíc mohla kůže na kolenou mnohokrát za den napnout a zase smrštit, je tenčí než na lýtku nebo stehně, proto je zároveň náchylnější k vysoušení.

Pokud na kolenou často klečíte – třeba v práci, nebo při hraní s dětmi – vyvíjíte na tuto tenkou kůži další tlak, a to může vést k nahromadění a odlupování mrtvé pokožky. Větší než zdravou zátěž poznáte tak, že kolena vypadají o něco tmavší a jsou na nich suché šupinky, a to i po umytí a osušení.

Za suchou pokožku obvykle může některý z těchto faktorů:

Počasí

Studené a větrné počasí skutečně zhoršuje stav pokožky, obzvláště té tenké. Pokud tedy v mrazech nosíte jen sukni, tenké silonky a kozačky pod kolena, suchá kůže na kolenou vás bude pravděpodobně provázet každou zimu. 

Klimatizace a topení

Systémy vytápění a chlazení, které jsou téměř v každé místnosti, do které během dne vkročíte, nejsou pro pokožku dvakrát příjemné. Suchý vzduch z topení a klimatizace pokožku vysušuje – zejména právě na loktech, rukou a kolenou.

Oblečení

Dokonce i látka, ze které jsou ušité vaše kalhoty nebo sukně, má vliv na to, jak je kůže na kolenou suchá, nebo naopak hebká. Nezapomeňte, že mezi nohavicemi a koleny dochází ke tření, což pokožce také neprospívá. Proto je nejlepší zvolit měkké, pružné látky, jako jsou bavlna a hedvábí.

Nevhodná kosmetika

Ne každé mýdlo, sprchový gel nebo tělové mléko mají složení, které je šetrné k pokožce. Vyhněte se takovým produktům a raději zvolte kvalitní péči, která pokožku skutečně vyživí.

Slunce

Zima není jediné období, které je zodpovědné za suchou a hrubou kůži na kolenou. Sluneční paprsky si totiž svůj cíl snadno najdou nejen v obličeji a na zádech, ale také na kolenou. Nezapomínejte proto nanést dobrý opalovací krém také na tuto část těla.

Hydratace na prvním místě

Pokud chcete mít kolena či lokty opět hebké, zaměřte se především na hydrataci. Použijte intenzivní tělový krém na suchou pokožku, vhodné jsou i přípravky s obsahem mandlového oleje.

Doslova jako balzám na suchou kůži kolen působí také peeling. Naneste ho jednou týdně a jemně ho vmasírujte do pokožky. Při jeho oplachování odstraníte odumřelé buňky, které na kolenech či loktech vytvářely suché šupinky. Po osušení naneste ještě tělové mléko a vaše pokožka bude sametově hebká. Dejte také pozor na horkou koupel - ta totiž pokožku vysušuje. Horká vana toho ale může mít na svědomí daleko více, jak jsme psali zde.

Citronem k hebké kůži

Kyselina citronová, která je v malé koncentraci obsažena i v citronové šťávě, působí jako přírodní bělidlo. Na tmavá kolena nebo lokty vám proto pomůže, když si tyto části těla budete pravidelně potírat polovinou rozřízlého citronu.

Alespoň tři hodiny po této proceduře se ale neumývejte, aby se šťáva z citronu pořádně vsákla. Proces opakujte pokud možno každý den, dokud tmavá kůže nezačne zesvětlovat. To by mělo být během dvou až tří týdnů.

Jogurtovo-octová pasta

Skvěle fungující přípravek na suchá kolena či lokty vyrobíte také z dalších ingrediencí, a to jogurtu a octa. O zesvětlení se tentokrát postará kyselina octová. 

Návod na jogurtovo-octovou pastu je velmi jednoduchý. Stačí smíchat jednu lžíci octa s jednou lžící jogurtu. Míchejte tak dlouho, dokud nebude mít směs konzistenci pasty. Tu pak naneste na kolena nebo lokty a nechte působit po dobu 20 minut.

Smetana a kurkuma

Pokud máte tmavší pleť, ideální pro vás bude připravit si směs smetany a kurkumy. Kurkuma působí proti tvorbě melaninu. Smetanu vařte do té doby, než se začne srážet. Poté přidejte půl až lžičku kurkumy a dostatečné množství hrubé mouky – musí vzniknout hustá pasta. Pastu na kolena či lokty aplikujte krouživými pohyby. Po pár minutách smyjte.

Nevýhodou kurkumy je, že může pleť zabarvit trochu do oranžova. Tento účinek však po pár dnech mizí a zůstanou jen krásně zesvětlená kolena nebo lokty. Kurkumu ale lze využít i jinak. Můžete si z ní vyrobit například nápoj na posílení imunity, o kterém jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008