Co nejvíce trápí ženy po porodu a jak své tělo dostat rychle do formy

 Krása 
08. května 2021 09:12 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každou ženu trápí po porodu něco jiného Depositphotos
Příchod miminka na svět změní váš život od základů. Není snad jediná věc, a to i co se podoby vašeho těla týká, která by zůstala touto velkou událostí nedotčená. Jak se tedy opět dostat do formy?

Nastavit si denní režim a sladit svůj rytmus s potřebami miminka je zřejmě první a nejdůležitější úkol každé maminky. Až si vše sedne, nastane prostor začít sčítat šrámy na svém těle, které prošlo během devíti měsíců neskutečnou hormonální bouří a zásadní proměnou až o několik velikostí. Největší zátěží, co se rychlého růstu objemu týká, projdou břicho a prsa. To potvrzuje i plastický chirurg MUDr. Lubor Mrňa: „Klientky po porodu nejčastěji poptávají korekci břicha a poprsí. Jde tedy hlavně o abdominoplastiku a augmentaci nebo modelaci prsů, případě jejich kombinaci.“

Bříško jako nové

Přestože máte porod už nějaký ten měsíc za sebou a snažíte se pravidelným cvičením dostat své bříško do původní podoby, výraznější zlepšení se nekoná. Trápí vás přebytečný tuk v této partii? Zbavit se ho můžete díky laserové liposukci. „I poměrně rozsáhlá liposukce se dá provést pouze v místním umrtvení, bezbolestně a ambulantně. Nejlepších výsledků se dosahuje s laserovou liposukcí SlimLipo. Její velkou výhodou je, že předchází vzniku nerovností a kožních převisů. Jako jediná zároveň stahuje a vypíná pokožku, a to s minimální rekonvalescencí," prozrazuje specialista na tumescenční a laserové liposukční techniky MUDr. Tomáš Paduch.

Jestliže vás však trápí kožní převisy, jizva po císařském řezu či rozestup břišních svalů, neobejdete se bez zásahu šikovného plastického chirurga. V těchto případech se přistupuje k miniabdominoplastice či abdominoplastice. Rozdíl mezi oběma zákroky je v rozsahu operace. „Při klasické abdominoplastice se preparuje kožně-podkožní lalok od podbřišku k mečíku hrudní kosti a dosahuje se tak vypnutí kůže v celém vertikálním rozsahu břicha. Současně lze během zákroku vyřešit i rozestup břišních svalů neboli diastázu,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Lubor Mrňa. Zatímco u miniabdominoplastiky končí preparace u pupku, a je tedy určena pouze k odstranění převisu kůže a podkoží v podbřišku.

Výstavní dekolt

Další partií, která dostane během těhotenství, a zejména pak v době kojení zabrat, jsou prsa. Často dochází k poklesu, ztrátě tvaru a objemu a mnohdy i ke změně bradavek. Vrátit prsa do původní podoby či je dokonce vylepšit můžete pomocí augmentace (zvětšení prsou za pomoci implantátů) či modelace, případně kombinací obou zákroků. Ovšem je třeba počkat alespoň šest měsíců po kojení. „Ideální je odložit zákrok do doby, kdy už žena nechová své dítě tak často v náručí a může dopřát operovaným partiím dostatečný klid ke zhojení,“ doporučuje MUDr. Lubor Mrňa z kliniky Yes Visage. Záleží však i na zázemí klientky, pokud má doma podporu a nějakou dobu ji s péčí o dítě pomůže třeba někdo z rodiny, není problém zákrok podstoupit. Časování operace je vždy individuální.

Intimní záležitost

V okamžiku porodu jsou největší zátěži vystaveny jednoznačně intimní partie vašeho těla a trvá i několik týdnů, než se vše zhojí a vrátí do normálu. Někdy se však stává, že po prodělaném porodu se sníží kvalita vašeho intimního života. Požitek při sexu už není takový, dokonce může být i vlivem snížené lubrikace či jizev po porodu bolestivý. V některých případech se u žen objeví i stresová inkontinence. Dnes je možné tyto problémy řešit zcela neinvazivně za pomoci laserové terapie. „Laser velmi účinně prohřívá přední stěnu pochvy a stimuluje tvorbu kolagenu. Díky tomu vzniká silnější podpora močovému měchýři,“ popisuje účinnou léčbu zmíněné inkontinence dermatoložka a anti-agingová specialistka MUDr. Tereza Gabryšová. Laser dokáže i zúžit celou pochvu a regenerovat sliznici.

Laserové ošetření lze kombinovat i s aplikací kyseliny hyaluronové či plazmy, které se používají u vchodu poševního pro zlepšení lubrikace. „Plazma stejně jako laser regeneruje žlázky, které se nachází u vchodu poševního. Řídká kyselina hyaluronová zase zlepšuje hydrataci této oblasti, tedy i její pružnost," říká MUDr. Tereza Gabryšová. Hustým gelem kyseliny hyaluronové (výplní) se mohou zvětšovat i velké stydké pysky v případě jejich ochablosti. V případě vážnějších obtíží v intimní oblasti je možné podstoupit i chirurgický zákrok labioplastiku či vaginoplastiku.

Nebuďte v křeči

Častější výskyt křečových žil u žen byl potvrzen několika studiemi, což pravděpodobně souvisí s vyšším žilním tlakem dolních končetin právě v průběhu těhotenství. V tomto období se často zvýrazní křečové žíly, které ženu předtím trápily jen minimálně. Po porodu pak bývají žíly více vystouplé, bolestivé, končetiny mohou otékat a bolet. „Řešení křečových žil doporučuji až po ukončení kojení,“ říká cévní specialista docent MUDr. Peter Baláž a dodává: „Ženy nejčastěji vyhledávají zákroky a operace, které jsou miniinvazivní, bez hospitalizace a omezení, aby se mohly starat o dítě. Nejčastěji podstupují laserovou operaci povrchního žilního systému.“ Jde o zákrok ambulantní a nebolestivý, s výborným efektem a za přijatelnou cenu.

Drobné defekty

Co si budeme povídat, nejlepší je jim předcházet, protože když se objeví, řešení není snadné. Řeč je o striích, celulitidě a pigmentaci. Existuje celé řada tělových produktů, které jsou určeny právě pro těhotné k pravidelnému mazání rychlým růstem namáhaných partií. Co se pigmentace týká, tak je vhodné používat kvalitní ochranné přípravky s SPF 50 a nepřehánět to se sluněním. Pokud se i přesto objeví, pak je možné s ní zatočit pomocí laserového ošetření. „Pigmentové skvrny způsobené hormony v těhotenství lze účinně zesvětlovat pomocí laseru Starwalker. Chce to však zvolit vhodný a citlivý přístup,“ doporučuje MUDr. Gabryšová.

Projevy celulitidy je možné výrazně zmírnit cíleným přístrojovým ošetřením YES BODY CARE. Inovativní patentovaná technologie Roboderm umožňuje účinně řešit celulitidu a tukové usazeniny díky trojnásobné hloubkové mechanické MultiMikro Alveolární Stimulaci (M.M.A.S.) pojivové tkáně. A to celé v kombinaci s účinky moderní laserové a LED technologie a aplikací účinných sér.

V případě, že vás trápí strie, můžete zmírnit jejich viditelnost pomocí radiofrekvence či laseru.

Témata: krása, tělo, hubnutí, porod
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve