Hýčkejte svou pleť i během menopauzy: Pomůže kyselina hyaluronová či vitamin C

 Krása 
30. března 2023 08:11 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pleť během menopauzy prochází hormonálními změnami Pexels
Během menopauzy se mění hormonální rovnováha. To ovlivňuje celé tělo různými způsoby – včetně pleti. Neházejte však flintu do žita, krásnou a svěží pleť si můžete zachovat díky několika účinným trikům.

Když se vaše tělo přiblíží k době menopauzy, dochází v něm k mnoha změnám. Produkce hormonů estrogenu a progesteronu neustále klesá, což přerušuje mechanismus regulující tělesnou teplotu a vede ke známým příznakům, jako jsou návaly horka a noční pocení. V určitém okamžiku se pak menstruace zastaví. S tím však souvisí i další nepříjemné příznaky – jedním z nich je změna kvality pleti právě v důsledku hormonální změny.

Co se v těle ženy reálně děje?

Každá žena může mít jiné příznaky znamenající příchod menopauzy. Studie provedená značkou Vichy ukázala, že 62 % z 1 055 dotázaných žen zaznamenalo ztrátu pevnosti/napjatosti a 57 % si stěžovalo, že se vrásky staly viditelnějšími. 53 % žen pak mělo pocit, že se jejich pleť mnohem více vysušuje, zatímco 32 % uvedlo, že jejich pleť ztratila jas. Navíc 31 % žen zjistilo, že jejich obličejové kontury jsou méně definované.

Právě suchost pokožky je častým předmětem zkoumání. „Během prvních 3 let menopauzy ztratíte 25 % kolagenu,“ vysvětluje doktor Howard Murad magazínu Women´s Health. To podle něj způsobuje ztenčení a vysušení pokožky. „Kolagen působí jako zvlhčovadlo, absorbuje obrovské množství vody, takže když kolagenu ubývá, v pokožce je méně vody“.

Látky, které vaši pleť nastartují

Se všemi změnami souvisejícími s pletí nastává tedy čas na upravení rutiny v péči o ni. Podle odborníků může kosmetika zmírnit příznaky menopauzy. Nejvíce účinné jsou tyto látky:

Kyselina hyaluronová

Ačkoliv je přirozenou součástí pokožky, její vlastní produkce těla však v období menopauzy výrazně klesá. Jelikož kyselina hyaluronová váže vodu, dokáže intenzivně a dlouhodobě vázat vlhkost v pokožce. Působí mnohem zářivěji, plněji a hladčeji.

Proxylan

Zhušťuje strukturu pokožky na všech třech úrovních: epidermis, epidermodermální přechodová zóna a dermis. Pokožka získává objem a pevnost a kontury vypadají lépe definované.

Kyselina jasmová

Odstraňuje odumřelé kožní buňky a zlepšuje celkovou kvalitu pleti.

Bambucké máslo

Je to skvělý pomocník pro hydrataci celého těla. Bambucké máslo zmírňuje pocit pnutí a suchosti pokožky.

Vitamin C

Dokáže neutralizovat volné radikály dráždící pokožku a redukovat výskyt pigmentových skvrn. Rovněž pokožku rozjasňuje, a vypadá tak mnohem svěžeji a mladistvěji.

Retinol

Pokud jste s retinolem nikdy neměly tu čest, stále není pozdě. Retinoly způsobují, že pleť působí mladistvěji, buňky se totiž regenerují rychleji. Zpočátku ale mohou pokožku také vysušovat, takže pokud je používáte poprvé, začněte s aplikací jednou týdně a dávku postupně navyšujte.

Autorský článek, další zdroje: Freundin, Women´s Health 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47