Peeling je důležitý pro svěží a krásnou plet: Častá aplikace ji však může poškodit. Stačí jednou měsíčně, říká odbornice

 Krása 
19. března 2023 10:11 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Peeling by neměl být používán příliš často Pexels
Pravidelný peeling obličeje zajišťuje svěží pleť a odstraňuje odumřelé kožní buňky. Mnohé ženy se však dopouští chyby, která jejich pleti může spíše uškodit. Důležité je proces nepřehánět.

Používání peelingu má pro pleť blahodárné účinky. Odstraňuje suché a odumřelé kožní buňky, stimuluje krevní oběh a čistí póry a díky tomu se pokožka rychleji regeneruje. Peeling také pomáhá s nečistotami a může předcházet vráskám, rovněž má vyhlazující a hloubkově čistící účinek. Pokud ale chcete o svůj obličej pravidelně pomocí peelingu pečovat, měli byste se vyvarovat jedné chyby.

Podle odbornice Anne-Cathrin Löffler je největší chybou u peelingu příliš časté používání. Pokud máte zdravou a ‚normální‘ pleť, stačí peeling aplikovat jednou za měsíc. To platí pro mechanický i chemický peeling.

Kůže se obvykle obnovuje v cyklu 28 dní. V tzv. bazocelulární vrstvě se průběžně tvoří nové kožní buňky, které do čtyř týdnů zrohovatí, a následně migrují na povrch kůže. Už po měsíci má člověk v podstatě úplně novou pleť. Postačí tedy peeling obličeje jednou za měsíc. Častější používání znamená pro pokožku stres, může ji také dlouhodobě dráždit, a dokonce vést k předčasnému stárnutí. Kožní buňky se pak musí dělit rychleji než obvykle.

U problematické pleti je to ale jiné, ať už je to způsobeno hormony nebo z jiných důvodů. Zde odbornice doporučuje aplikaci dvakrát až třikrát do měsíce.

„Dělením buněk se rozumí celá pokožka těla, tedy i od dekoltu dolů. Ale vzhledem k tomu, že pokožka na těle je ‚robustnější‘ a různé sprchové gely často obsahují drobné peelingové granule, můžete tělo peelingovat i častěji, zejména zóny jako jsou např: lokty, kolena nebo tam, kde vznikají srůsty pojivové tkáně/celulitida (např. stehna). Ale ani tady nelze peeling používat každý den: maximálně 1x týdně,“ říká Löffler webu Freundin.

Tipy na suroviny pro výrobu domácího peelingu

Káva

Mletá káva je obzvláště jemná, a proto velmi šetrná k pokožce. Navíc podporuje krevní oběh, a má tak povzbuzující účinek.  Použijte již uvařenou kávu, ta je obzvláště jemná a měkká!

Mořská sůl

Mořská sůl kromě peelingových vlastností obsahuje také cenné minerály a působí dezinfekčně. Z jejích léčivých vlastností těží zejména problematická pleť. Buďte však opatrní, pokud máte citlivou a suchou pokožku: sůl odvádí vlhkost a může citlivou pokožku podráždit.

Avokádo 

Tato superpotravina obsahuje spoustu zdravých složek, jako je biotin, hořčík, vitamín E, a také vysoký obsah tuku. Obličejový peeling s avokádem hydratuje pokožku a činí ji vláčnou. Z hydratačních vlastností avokáda těží zejména suchá pokožka.

Med
Včelí přírodní sladidlo je přínosné hned v několika ohledech: má uklidňující, protizánětlivé a projasňující účinky. Je proto ideální na odstranění skvrn a zmírnění zánětů. K výrobě peelingu na obličej je nejlepší použít organický med stáčený za studena.

Autorský článek, další zdroje: Freundin, DIY Natural

Témata: pleť, peeling
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47