Santalové dřevo má podle studií blahodárné účinky na pleť. Pomáhá léčit akné, odstranit jizvy a působí i proti vráskám

 Krása 
23. září 2022 12:50 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Santalové dřevo pomáhá zlepšovat pleť Depositphotos
Kouzelníkem pro péči o pokožku je olej ze santalového dřeva, který má spoustu pozitivních účinků. Nabízí protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, díky kterým pomáhá léčit ekzémy, akné a působí také jako lék proti stárnutí pleti.

Santalové dřevo je po celém světě oblíbená vůně, která je sice výrazná, ale přesto navozuje klid a pohodu. Běžně se používá v aromaterapii a meditační praxi. Některé studie podpořily myšlenku, že má nespočet zdravotních výhod. Výzkum například naznačuje, že santalové dřevo může působit protizánětlivě, napomáhá zvládat úzkost, podporuje hojení ran, chrání před rakovinou kůže či bojuje s bakteriemi.

Nejčastěji je využíváno ve formě oleje, který je extrahován ze stromu Santalum album. Jedná se o stálezelený strom pocházející z Indie a Indonésie. Průměrně dorůstá 8 až 12 metrů na výšku a 2,5 metrů v obvodu. Kůra je hladká šedohnědé barvy a disponuje drobnými květy.

Santalové dřevo se využívá jako klíčová složka kosmetických produktů po celém světě. Olej a jeho výtažky mohou být pro pokožku kouzelným elixírem, protože dokážou vyřešit téměř jakýkoli problém, který vaši pleť trápí. Nevěříte? Čtěte dál.

Látky proti stárnutí

Santalové dřevo je bohaté na antioxidanty a díky nim pomáhá bojovat proti škodám způsobeným volnými radikály. Zabraňuje ochabování pokožky, a tedy tvorbě vrásek. Také snižuje suchost a doplňuje vlhkost v pokožce, čímž zvyšuje její elasticitu. Pokud chcete znásobit účinky santalového dřeva, smíchejte olej s medem a vaječným žloutkem. Směs aplikujte na pleť, nechte působit 20 minut, a poté jemně opláchněte.

SOS pomocník na pupínky

Santalové dřevo má zklidňující účinky, které pomáhají stahovat záněty způsobené akné. Také vyrovnává přebytečný kožní maz díky adstringentním vlastnostem a vyživuje a zvlhčuje pokožku. Studie z roku 2012 ukázala, že olej pomohl zlepšit akné u 90 % pacientů. K dosažení požadovaného efektu si můžete pomoci smícháním santalového oleje s práškem z kurkumy. Naneste směs na pupínky a nechte působit přes noc. Druhý den ráno smyjte vodou.

Odstraňuje jizvy a zjemňuje pokožku

Mezi jeho další pozitivní účinky patří snížení výskytu jizev a zjemnění pokožky. Olej pomáhá vyživovat pokožku, zlepšuje elasticitu kožních buněk a také vyrovnává tón pleti. Podle studie z roku 2018 bylo prokázáno, že santalové dřevo společně s medem minimalizuje hluboké nebo vystouplé jizvy.

Pomáhá léčit ekzém

Díky svým protizánětlivým vlastnostem pomáhá kromě akné léčit i ekzém. Stačí aplikovat 1-2 kapky santalového oleje každý den na postiženou oblast. Studie provedená v roce 2017 potvrdila, že použití směsi z oleje a kurkumy nebo krému z kurkumy snižuje vyrážku. V Indii existuje tradiční recept, který má uklidňující a hojivé účinky – smícháním oleje s růžovou vodou vznikne léčivá pasta.

Autorský článek, další zdroj: healthline.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve