Přírodní pomocníci v péči o pleť, kteří by neměli v koupelně chybět: Gel z aloe vera, mandlový olej a růžová voda

 Krása 
22. dubna 2023 11:25 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Růžová voda je univerzálním pomocníkem pro pleť Unsplash
Toužíte po přirozeně krásné pleti? Tajemství nespočívá v drahé kosmetice. Zde najdete tři všeuměly pocházející přímo z přírody, které jsou ideální pomocníci v péči o pokožku.

Starostlivost o pleť se v posledních letech změnila. Rozšířilo se povědomí o používání kosmetických produktů a pohled se zaměřil na složky, které jsou mnohem prospěšnější a nezávadné. Místo syntetických produktů obsahují mnohem více přírodních látek a některé z nich jsou vskutku efektivními pomocníky. Které to jsou?

Gel z aloe vera

Aloe vera je přírodní hydratační bomba z pouště a poskytuje maximální hydrataci. Léčivá rostlina se používá po tisíce let pro své chladivé, zklidňující a antiseptické vlastnosti. Z toho důvodu je považována za zázračný lék na kožní vady, vyrážky, drobná poranění, spáleniny od slunce nebo popáleniny, jejích hojení podle výzkumu urychluje.

Na rozdíl od běžných hydratačních krémů nezanechává gel z aloe vera na pokožce při použití mastný film. Ve skutečnosti dělá pravý opak – krásně se vstřebá, přičemž uvolňuje póry a zjemňuje pokožku.

Zázračné účinky aloe vera si zamilují ti, co trpí na akné. Pomáhá při jemném čištění pleti a jeho antimikrobiální vlastnosti léčí pupínky, aniž by poškozovaly pokožku. Je to antiseptikum, které umožňuje ochranu proti bakteriím. Obsahuje polysacharidy a gibereliny, které pomáhají při růstu nových buněk a zároveň snižují zánět a zarudnutí, jak uvádí web PharmEasy. Funguje také jako adstringent, který zmenšuje velikost pórů, vyplavuje přebytečný maz, mikroby a nečistoty.

Sečteno, podtrženo, aloe vera podporuje reprodukci kožních buněk, snižuje zarudnutí, bojuje proti zánětům kůže a je to přírodní léčba strií a akné. Vedle toho rovněž pomáhá zesvětlit pihy, stařecké a pigmentové skvrny. Je to zkrátka jeden z dokonalých domácích produktů pro získání zářivé pleti.

Mandlový olej

Tento elixír krásy by měl být na prvním místě vašeho seznamu oblíbených kosmetických přípravků. Proč? Mandlový olej je zvláště bohatý na vitamíny A, E, B a D, obsahuje draslík, hořčík a vápník a má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Stručně řečeno, je nabitý cennými živinami a vitamíny jako žádný jiný olej a zároveň je opravdu jemný a šetrný k pokožce, jak uvádí Webmd.

Studie dokazují, že napíná pleť a napomáhá jejímu jasu, zpevňuje nehty, napomáhá při růstu řas a vlasy jsou po něm krásně lesklé. Mandlový olej je vhodný pro všechny typy pleti a lze jej použít i na citlivou pokožku dospělých a dětí. 

Růžová voda

Růžová voda se používá již po tisíce let a nezáleží na tom, jakým problémem trpíte. Je to univerzální pomocník, který je celkově prospěšný pro vaši pleť. Pokožku totiž zklidňuje a harmonizuje, jak potvrzují studie. Ať už trpíte suchou pletí, akné nebo chcete zjemnit vrásky, růžová voda si s těmito problémy umí poradit. 

Tato esenciální voda nejenže vyřeší několik problémů krásy najednou, ale je dokonalá jako základ pro celou kosmetickou rutinu. Od středověku se růžová voda používala jak k rafinaci potravin a nápojů, tak v kosmetických přípravcích. Největším benefitem je, že růžová voda je vhodná pro všechny typy pleti – včetně suché a citlivé.  

Autorský článek, další zdroje: Healthline, PharmEasy, Webmd

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty