Do módy se vrací hodně nebezpečný trend. Dejte si pozor, ať za něj nezaplatíte krutou daň

 Móda 
28. června 2018 18:54 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Některé módní trendy vám mohou zničit nohy Shutterstock
Boty s výraznou špičkou se opět vrací do módy, a to v nejrůznějších podobách. In jsou špičaté baleríny, oxfordky, nazouváky i lodičky. Ortopedové ale bijí na poplach. Příliš špičatá obuv může totiž svým nositelkám bolestivě zdeformovat nohu. Pokud chcete držet krok s módou, ale přitom si neodrovnat nohy, poradíme, jak špičaté boty co nejlépe vybrat.

Špičaté boty jsou jednou z módních stálic, která se drží (v různých drobných obměnách) na vrcholu už několik let. Jenže špičaté boty s sebou nesou i velké zdravotní riziko. Proto je více než nutné si dobře rozmyslet, jaký střih si pořídíte. Vhodná volba vás totiž od ortopedických patálií může uchránit. Pozor by si měli lidé dávat i v případě, že celé léto chodí ve vzdušných žabkách. O rizicích této obuvi jsme psali zde.

Špičaté boty

Boty s výraznou ostrou špičkou vypadají žensky a elegantně, i proto jsou tolik v oblibě. Navíc opticky protahují nohy, což je další argument, proč na ně mnoho žen nedá dopustit.

O dámách, které milují špičatou obuv s ostrými hranami, se říká, že jsou tvrdé, přímočaré a upřednostňují jasný přístup bez zbytečné diskuze. Svou obuví údajně dávají okolí najevo, že jsou dominantní.

Jak špičaté boty nosit

Ostré špičky můžete vidět na nejrůznějšíchh typech bot a každý z nich se hodí k trochu jinému outfitu.

Baleríny například vypadají skvěle v kombinaci s džínami. A pokud chcete vypadat opravdu originálně, sáhněte po balerínách v metalické barvě nebo s nějakým výrazným doplňkem, například šněrováním.

Oxfordky a mokasíny budou dobře ladit rovněž s džínami, ale chybu neuděláte ani když je nazujete k elegantnější pouzdrové sukni.

Nazouváky s ostrou špičkou jsou univerzální obuví. Padnou dobře k šatům i kalhotám. Oceníte jejich praktičnost, obzvláště pokud spěcháte třeba do města a nechcete se celý den pařit v uzavřených botách.

Lodičky na podpatku se hodí k jakémukoliv elegantnímu outfitu, ale oblíbí si je i milovnice sportovní elegance. I lodičky na podpatku mohou vypadat nevšedně - zkuste například klasický úzký podpatek vyměnit za nízký široký ve stylu 60. let nebo za oblíbenou platformu.

Zdraví na prvním místě

Když už si špičaté boty nebudete chtít odpustit, dobře v obchodě zvažte jejich výběr a dejte si pozor hlavně na příliš úzké špičky. Ty totiž dokáží zdeformovat vaše nohy a prsty dřív, než se nadějete.

Pokud si nechcete v botách zničit nohu, musíte si pořídit takové, kde bude dostatek prostoru pro vaše prsty. A i v případě ostrých špiček lze takovou obuv sehnat.

Snažte se vybírat boty, kde je ostrá a úzká jen ta část špičky, kde již nemáte prsty. Boty by neměly být zužovány do ostré špičky příliš brzy. Jinak se zamezuje prokrvení prstů a zejména malíčky velmi trpí. Kromě toho, že hrozí deformace noh, tak ve stáří můžete mít kvůli tomuto nešvaru i vážnější problémy s jejich prokrvením.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve