K pánské módě patří i svetry. Hodně mužů je ale neumí správně nosit

 Móda 
09. dubna 2018 15:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Svetry mužům doladí celý outfiit Internet
Kvalitní a skvěle padnoucí svetr má v pánském šatníku své pevné místo. Výhodou svetrů je jejich všestrannost. Dokáží zahřát, ale zároveň doladí celkový outfit. Jenže aby měl svetr šmrnc, je třeba při jeho nošení dodržet pár pravidel.

Svetry jsou stále módní a mužům sluší. Aby pánský outfit vypadal opravdu dokonale, je třeba vědět, pro kterou příležitost se svetr hodí, jak svetry kombinovat s košilí a jak s tričkem. Opravdoví znalci by pak měli mít v malíčku i pojmy jako košile „button down“ nebo co to znamená obléknout se ve stylu „smart casual“.

Svetr pro každou příležitost

Svetrů existuje velké množství typů a každý se hodí pro jinou příležitost. Pokud se nechcete dopustit faux-pas, měli byste vědět, k čemu který svetr nosit.

Svetry s výstřihem do V noste pod sako s košilí a kravatou. Budete vypadat elegantně. Pod sako volte spíše jednobarevné svetry. Naopak pulovry s okrouhlým výstřihem nejsou pod sako a do obleku příliš vhodné. Mají totiž uvolněnější vzhled a hodí se pro méně formální příležitosti.

Rolák si oblékněte k neformálním kalhotám, jeansům, ale klidně i k saku.

Pánský svetr se zipem noste k džínám či kalhotám chinos.

Jak vybrat správnou barvu

Pokud máte v plánu pořídit si nový svetr, barvu vyberte podle situací, ve kterých se nejčastěji ocitáte. Pro formální příležitosti, například do práce či na obchodní schůzku, zvolte svetr tmavší barvy – černý, tmavě modrý, hnědý.

Na procházku po městě, nákupy nebo výlet s přítelkyní si oblečte vlněný svetr světlejší šedé barvy, béžový či světle modrý.

Pokud nemáte pro barvy patřičné cítění, sáhněte po takzvaných univerzálních barvách - černé, modré a šedé. Tyto univerzální barvy se dobře hodí k mnoha barvám pánského oblečení.

Kvalitní materiály se vyplatí

Pánský šatník nemusí přetékat, moderní muž si vystačí s pěti svetry - jeden by měl být z kašmíru, druhý z lehkého materiálu na léto a zbylé z poctivé vlny.  O tom, jak pečovat o kašmírové svetry, jsme psali zde. Oblíbeným materiálem pro svetry je například Merino vlna – vlna z ovcí stejnojmeného plemene, chovaného nejčastěji v Austrálii nebo Novém Zélandu. Merino je na dotek měkké, jemné, vyniká výbornými tepelně izolačními vlastnostmi a prodyšností.

Odborníci na pánskou módu mají jasno - kvalitní svetr se zkrátka vyplatí. Pánové by si měli pořizovat oblečení z přírodních vláken, z vlny, lnu, bavlny a hedvábí.

Kombinace svetru s košilí

K pánským košilím by muži měli nosit zásadně svetry bez zipu. Košile bez kravaty se hodí ke svetru s výstřihem do V nebo do oblouku a košile by neměla být zapnutá na poslední knoflíček.

Límeček košile, zejména špičky límečku, je možné zasunout pod lem svetru nebo volně položit přes svetr. Košile s kravatou se nosí pod svetr s V výstřihem.

Jak pod svetr nosit tričko

Pokud vám není příjemné nosit svetr na holé tělo, oblečte si pod svetr nátělník nebo těsné tričko. V tom případě ale tričko plní funkci spodního prádla a nemá být vidět.

Chcete mít sportovnější outfit? Vezměte si pod svetr tričko s kulatým výstřihem a k němu džíny.

A co polo košile – hodí se pod svetr také? Polo košile noste pod vlněný pulovr s kulatým výstřihem.

Co je košile „button down“

Button-down je typ límce pro sportovní a „casual“ košile. Špičky límce se zapínají na knoflíček k přední části košile. Button-down košile jsou nejvíce oblíbené u Američanů, ale i v Čechách mají své příznivce.

Košile s button-down límcem je vhodná pro volný čas – na oběd, výstavu, do kina. Noste ji buď samostatně, anebo s blejzrem. Vypadá dobře s kravatou i bez ní. Bez kravaty nechte první knoflíček u krku rozepnutý. Button-down košili nikdy nenoste k obleku.

Co znamená „smart casual“ styl

„Smart“ v módě znamená elegantní, upravený. Naopak „casual“ představuje neformální, ležérní, nedbalý. Jde tedy o kombinaci dvou protikladných stylů. Ve zkratce lze popsat „smart casual“ styl jako nedbalou eleganci.

Pokud se chcete obléknout v tomto stylu, oblečte si kalhoty chinos – pohodlné bavlněné kalhoty, neformální košili, třeba s button down límcem a k tomu například blejzr. Chinos vypadají ke kontrastní barvě saka výtečně. Namísto blejzru si můžete vzít propínací svetr. Mladí gentlemani si mohou obléct jednobarevné triko.

Pánský vlněný svetr v casual stylu oblékněte na golfový turnaj, projížďku na koni, procházky s partnerkou do města i přírody nebo na volnočasové cesty.

V každé zemi se ale pravidla oblékání casual stylu trochu liší. Někde džíny připouštějí, jinde zase ne. Pokud rádi nosíte džíny, pak v casual stylu zvolte jen tmavě modré, bez děr a seprání.

Nezapomeňte na vhodné boty

Ke svetru vypadají dobře polobotky, pohodlné mokasíny v libovolné barvě doplněné barevnými ponožkami nebo boat shoes. Vyhněte se sportovním teniskám a sandálům. Tenisky "Conversky" však out nejsou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve