Etická, udržitelná, pomalá... Taky už v těch módách máte zmatek?

 Móda 
03. července 2018 09:23 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není to žádný úlet, zajímat se o původ svého oblečení je normální Pexels
Když nechcete, aby vaše oblečení šily děti ve špatných podmínkách, aby vydrželo víc než jednu sezonu, nebo aby se při jeho výrobě neznečišťovalo životní prostředí, sáhněte po oblečení vyrobeném v duchu zásad etické módy.

Jestli nechcete mít doma oblečení, které šijí desetileté děti někde v Bangladéši za pár korun na den, jistě už jste narazili na termín etická nebo udržitelná móda. Co to ale znamená?

Obecně - jde o věci, které jsou vyrobeny jiným, šetrnějším způsobem. Jsou ale mezi nimi rozdíly, i když jde vlastně o drobnosti.

Udržitelná móda 

Značky, které patří do udržitelné módy, berou velký ohled na dopady výroby oblečení na životní prostředí - například využívání pesticidů během pěstování bavlny. Všímají si také ale nakládání s vodou a odpady, spotřeby energií, využívání recyklovatelných materiálů, barviva a často také vlastního balení a distribuce zboží.

Pomalá móda 

Slow fashion, tedy pomalá móda, odkazuje především ke stylu, designu a kvalitě oděvu jako takového. Stojí mimo hlavní proud módního průmyslu a neřídí se aktuálními trendy.

Nové kolekce nevycházejí každý měsíc, ale v rámci ročních období. Pracuje s unikátností každého kusu a individuálním přístupem ke stylu. Třeba dlouhé šaty jsou u nich stálicí v nabídce. Tady vám popíšeme, jak je nosit

Oblečení je vyráběné tak aby vydrželo déle, než jednu sezonu, což klade vysoké nároky na kvalitu zpracování a použité materiály, které mají od přírody vynikající vlastnosti a poskytují vysoký komfort.

Etická móda 

Etická móda, jak již název napovídá, se zabývá etickou stránkou výroby oblečení. Jedná se především o důsledné dodržování lidských práv.

Pokud se vám nelíbí, že vaše oblečení šijí dětští dělníci, zvolte kousek od značek etické módy. Jde jim o boj proti dětské práci, zajištění dobrých a bezpečných pracovních podmínek, vyplácení spravedlivé mzdy.

Jejich zisk je směřován na podporu komunit farmářů a dělníků do rozvojových oblastí a zemí třetího světa. Pojem zahrnuje celý proces výroby od pěstování bavlny, zpracování, samotnou výrobu oblečení a jeho distribuci.

Do kategorie “etické” můžete zařadit také veganskou módu, která odmítá jakékoliv zneužívání a týrání zvířat. Etická móda obecně zahrnuje výrobu oblečení, které je vyráběno s respektem k životnímu prostředí a živým organismům (včetně lidí), které v něm žijí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008