Móda z druhé ruky je na vzestupu. Kam se vydat pro jedinečné kousky za zlomek jejich ceny?

 Móda 
06. června 2022 09:30 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Móda u druhé ruky je na vzestupu a dokonce v tržbách poráží i fast fashion řetězce jako například Mango nebo H&M Pixabay
Second handová móda je také v poslední době známá pod oblíbeným pojmem pre-loved. Dnes velmi stoupá na oblibě a dle globální zprávy, kterou si nechala vypracovat platforma thredUP, roste dokonce rychleji než móda nová.

Pre-loved móda roste rychleji než běžná konfekce a předpokládá se, že do roku 2030 dosáhne na hodnotu 84 miliard amerických dolarů.
Report dále odhaluje, že oblečení z druhé ruky je dokonce ještě úspěšnější než tzv. móda udržitelná také známá pod termínem sustainable.

Kam na lov v offline světě

Pojďme si to říct na rovinu. Tím, že pre-loved móda tak stoupla na oblibě, nečekejte, že na první dobrý kousek natrefíte v klasickém kamenném obchodě s módou z druhé ruky. Tyhle časy už jsou bohužel dávno pryč. A co se týká velkoměst, tam je to s honem za poklady úplně nejhorší. Proto pokud se nechcete spoléhat na online lovení a vaše srdce spíše bije pro tradiční způsoby nakupování, doporučuju vydat se na lov do menších městeček.

Často se stane, že starší generace, které se v luxusních značkách moc neorientují, do kamenného obchodu zanesou úplnou raritu. Pár mým kamarádkám se poštěstilo a jedna si z koše s naházeným oblečením vyhrábla vintage Burberry trenčkot, druhá natrefila na výstavní "malé černé" (little black dress) od Gucci a ta další dokonce našla sametové sako od Yves Saint Laurent.

Dokážete si asi představit, jak jsem byla bledá závistí. Na mě se bohužel nikdy štěstí v kamenných prodejnách neusmálo a raději se tak spoléhám na sílu online vyhledávání, nicméně pokud byste přeci jen rádi pár tipů na kamenné second-handy s luxusními kousky, tady jsou.

Slow Bazar

Prodejna situovaná v Praze s podnikáním začala ještě než vintage a pre-loved stouply na oblíbenosti. V obchodě můžete natrefit na kabelky a boty světoznámých značek a oblečení od vyhlášených návrhářů i z konfekce. Majitelka obchodu občas bere zboží i do komisního prodeje. Pro inspiraci o sortimentu koukněte na Instagram profil. 


Lula Vintage 

Tento obchůdek patří k těm mladším a jeho otevřením si majitelka Lucie Kratochvílová splnila sen. Všechno zboží, na které v obchodě natrefíte majitelka pečlivě vybírá tak, aby zapadalo do konceptu celé „značky“. O jejím úspěchu svědčí i to, že své zboží zapůjčila k nafocení tutoriálu pro tištěné číslo magazínu Elle. I Lulu najdete na instagramu. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Lula Vintage Prague. (@lulavintageprague)

Ve vodách onlinu

U online vyhledávání je největším úskalím dostupnost. Je možné, že pokud narazíte na vysněný kousek a nebudete reagovat dostatečně rychle, přijdete tak o něj. Zároveň online svět je plný podvodníků a při hledání je potřeba se obrnit trpělivostí, pokládat ty správné otázky a vyhledávat si informace o originalitě.


Vinted 

Osobně nedám dopustit na platformu Vinted, která se v posledních pár měsících českým uživatelkám otevřela i pro nákup a prodej na slovenském a polském trhu. Na Vinted narazíte skoro na vše, na co si jen vzpomenete. Od šatů a obuvi pro děti a dospělé, přes všechny možné doplňky, až po potřeby pro domácí mazlíčky a doplňky do domácnosti.

Jako u veškerého online nakupování je však potřeba dávat si pozor na originalitu. Bohužel už jsem se na platformě setkala s několika uživateli, kteří prodávali neoriginální zboží za cenu toho autentického.

Nicméně pokud si budete dávat pozor, tak se velice brzy můžete radovat z krásných kousků. Na mém "wishlistu" čeká skoro nová kabelka YSL za jednu pětinu původní ceny. Snad na mě ještě chvíli počká. 

Vestiaire Collective 

Pokud toužíte po luxusních kouscích, u kterých si nechcete dávat práci s kontrolou originality, pak zabruste na platformu Vestiaire Collective, kde můžete nakupovat i prodávat.  Platforma se zaručuje, že všechno zboží, které inzeruje, je pravé a neměla byste tak narazit na „fejky“. Na platformě dokonce naleznete i kabelky od značky Hermés, jejiž ceny se pohybují klidně i nad 100 tisíc korun a také na kousky, jenž pocházejí z limitovaných edicí. Nesmírnou výhodou této platformy je to, že se vám otevírají dveře do celého světa a tím se i zvyšuje šance, že naleznete kousky, které jsou v naší lokalitě beznadějně vyprodané. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Vestiaire Collective (@vestiaireco)

Zalando 

Populární prodejce on-line módy v průběhu minulého roku uvedl novinku Pre-loved Zalando. Na té můžete nakoupit pečlivě kurátorované kousky za zlomek ceny. Zároveň na platformu své už nepoužívané kousky můžete nahrát a nechat Zalandem prodat. Co může pro někoho být nevýhodou je to, že za své prodeje obdržíte kredity a ne peníze.

Kredity následně můžete použít na uhrazení nových kousků právě na Zalandu. A je potřeba také zmínit, že Zalando si za zprostředkování prodeje bere provizi a neakceptuje všechny věci, které byste chtěli prodat. Vše musí být v perfektním stavu, přesto se vám může stát, že je Zalando prodá za nižší částku, než jakou byste si vy představovali.

Na trend pre-loved módy naskočily i věhlasné módní domy a naštěstí už se upouští od zvyku spalování starých kolekcí. Ty se nechávaly spálit, aby se nedostaly do výprodeje. Značky nyní od svých zákazníků vykupují starší modely kabelek a za ty „platí“ vouchery na nákup nových kousků. Staré modely buď recyklují nebo nechají v případě potřeby opravit, očistit a na svých stránkách je nabízejí jako vintage nebo pre-loved.

Pokud nemáte plány na páteční večer, vřele doporučuji nalít si skleničku vína a zavítat na námi doporučené portály, pojďte si pro nějaký nový kousek nebo alespoň pro inspiraci.

Autorský článek, další zdroje: Instagram, harpersbazaar.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47