Japonská dieta je tak trochu opomíjená. Je ale velice zdravá a lze s ní bezpečně hubnout

 Ostatní 
05. června 2022 17:44 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Japonské stravování je nízkokalorické a extrémně zdravé Depositphotos
O japonské stravě se rozhodně tak často nemluví, jako kupříkladu o dietě středomořské, která je považována za nejlepší. Přitom je stejně tak zdravá a hubnutí s ní je bezpečné.

Japonskou stravu lze skutečně srovnávat s tou středomořskou. Samozřejmě, že chutě jsou jiné, ale podstata je u obou diet stejná. Obě jsou totiž založené na čerstvých surovinách, zelenině a ovoci. A obě diety se naopak vyhýbají zpracovaným potravinám a nezdravým cukrům.

Jak se stravovat po japonsku

Jak už bylo napsáno výše, tenhle jídelníček je plný čerstvých potravin s důrazem na bílkoviny a vlákninu, naopak vylučuje zpracované potraviny, nezdravé cukry a nasycený tuk.

Důraz je kladen na ryby, bílé maso, hodně zeleniny, ovoce, vybrané mléčné produkty, vejce, rýže a rýžové nudle, tofu a také mořské řasy. Velkou roli v japonském stravování také hraje zelený čaj nebo čaj ze studeného ječmene, zatímco alkohol se pije minimálně a na svačinky si tato dieta moc nehraje.

Důkazem toho, že japonská strava funguje, je dlouhověkost obyvatel ostrova Okinawa,  odkud tento způsob stravování původně pochází. National Geographic uvedl, že lidé na tomto ostrově jsou obecně zdravější a dožívají se vyššího věku, než kdekoliv jinde.

Kromě toho, že pomocí japonské diety lze pohodlně hubnout a dlouhodobě držet váhu, je tato strava skutečně extrémně zdravá. "Nedávná studie Harvardské univerzity zdůraznila výhody každodenní konzumace pestrobarevného ovoce a zeleniny, jejich konzumace snižuje riziko rozvoje demence,“ jak uvedl profesor James Goodwin. "Ti, kteří konzumovali nejvyšší množství flavonoidů, měli o 20 % menší riziko kognitivního poklesu. Žluté nebo oranžové ovoce a zelenina jako například pomeranče, grapefruity, papriky a banány obsahují všechny nejsilnější ochranné vlastnosti."

Dalším velkým plusem japonské stravy je podpora zdraví střev, a to díky tomu, že tento jídelníček je bohatý na kyselinu octovou. A co ocení zejména ženy, japonská strava je také velmi bohatá na kolegen, který se přirozeně ve velkém množství vyskytuje v mořských rybách i plodech a také citrusech.

A jak je to s tím hubnutím? Japonská strava má obecně nižší obsah kalorií a k tomu navíc jeden takový fígl. Obvykle je jídlo servírováno hned v několika miskách, takže strávník má dojem, že jídla je opravdu hodně, ve skutečnosti se ale jedná o menší porce. Jinými slovy, Japonci se nikdy nepřejídají. A až na výjimky se také vyhýbají mléčným výrobkům. Japonci totiž vědí, že maso a mléčné výrobky tvoří v západní kultuře jeden z největších příjmů kalorií.

Další zdroj: Woman and Home, Neurology

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod