Romantizace minulosti v naší hlavě existuje. Jde o nebezpečnou formu emočního otupění. Během euforického vzpomínání toužíme po něčem, co jsme měli a už nemáme

 Ostatní 
25. dubna 2023 08:08 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
O minulosti si dokážeme vytvořit falešné vzpomínky Depositphotos
Romantizace minulosti je stav, který psychologové definují jako růžovou retrospektivu nebo také euforické vzpomínání, během kterém toužíme po něčem, co jsme kdysi měli a už nemáme. A to bez ohledu na to, že to třeba bylo špatné. Romantizace minulosti totiž to špatné z naší hlavy vymaže a ponechá jen falešné hezké vzpomínky.

Romantizace minulosti zjednodušeně řečeno znamená, že si prostě pamatujeme jen to hezké nebo nějaké to potěšení, zcela z hlavy vypudíme to špatné a pak snadno toužíme po tom, co bylo, i když to vlastně ve skutečnosti vůbec nebyla žádná procházka růžovou zahradou. Výzkum potvrdil, že při romantizaci minulosti se náš mozek přepne jen do pozitivních vzpomínek a vypustí ty negativní. Jak jednoduché. Všechna ta negativita, problémy a stres jsou rázem pryč a naše minulost tak vypadá o moc líp, než jaká ve skutečnosti byla.

„Lidé si často romantizují minulost, protože pravda je bolestivá,“ potvrdila psychoterapeutka Britt Frank, která zároveň tvrdí, že jde vlastně o jistou formu emočního otupění. Na jednu stranu je sice docela fajn, když se můžeme podívat do své minulosti a vidět tam samé báječné věci, protože ty špatné jsme vytěsnili, zároveň je to ale velmi nebezpečné pro naši současnost a budoucnost. Díky tomu, že si myslíme, že před lety bylo všechno krásné, a tudíž lepší než v současnosti, se totiž můžeme často cítit v depresi.

Pokud si tedy nechceme lhát do vlastní kapsy ohledně naší minulosti, je potřeba abychom se při každé vzpomínce zeptali sami sebe, zda se věci skutečně odehrály tak, jak jsme si je zrovna ve svých hlavách převyprávěli. Například můžeme s růžovými brýlemi vzpomínat na nějaký minulý vztah a myslet si, jak to bylo báječné a přát si, aby se ty časy zkrátka vrátily. Ale nic není jenom skvělé a je potřeba, abychom si při takovém vzpomínání vzpomněli také na pár věcí, které v tom bývalém vztahu rozhodně krásné nebyly.

Jde o to, abychom vyšťouráním něčeho negativního dostali naše vzpomínky do reálné podoby. Pomůžeme si tím v naší současnosti, která nám mnohdy může připadat doslova příšerná, ve skutečnosti nám už ale v minulosti život podobné okamžiky přichystal, jen si je zkrátka nechceme pamatovat.

Důležité je také identifikovat, po čem konkrétně se nám z minulosti tolik stýská. To je důležité, protože v takovém případě máme informaci o tom, co nám schází v současnosti a můžeme začít jednat tak, abychom se cítili lépe teď a tady. A je rovněž důležité, abychom si dokázali uvědomit věci, za které jsme v naší současnosti rádi. Nakonec i to může být zajímavé srovnání s onou romantizovanou minulostí.

Duševní zdraví je důležitá věc. Odborníci kromě jiného doporučují více se soustředit na současnost. Na minulosti ostatně už nic nezměníme, a tudíž nemá moc cenu se do ní vracet, navíc v deformované formě zmanipulovaných vzpomínek. Současnost je právě ten okamžik, kdy můžeme my sami na svých životech něco změnit, pokud nám některé věci nevyhovují. A k tomu nám rozhodně nepomůže žádná minulost, ať už si ji v našich vzpomínkách upravíme jakkoliv.

Autorský článek, další zdroj: Self

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?