Nutriční hodnoty vánočního cukroví: Víte, kolik kalorií mají vaše oblíbené rohlíčky, linecké nebo vosí hnízda?

 Ostatní 
29. prosince 2023 15:05 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Na Vánoce se bez cukroví obejde jen málokdo Depositphotos
V první řadě si pojdme říct, že Vánoce by měly být hlavně svátky klidu. Stresovat se z toho, že pár dní nejíme zdravě a vyváženě za to nestojí. Je lepší si užít čas s rodinou a klidně i s řízkem nebo kouskem cukroví v ruce. Tušíte ale alespoň orientačně, kolik kalorií mají rohlíčky nebo linecká kolečka? Koukněte na přehled vánočních dobrot a jejich energetických hodnot, který jsme pro vás připravili.

Během vánočních svátků se bez cukroví obejde jen málokdo a to, že není zrovna zdravé, tuší asi většina z nás. I když jej nespořádáme moc a jen tu a tam něco uzobneme, i tou troškou do sebe dostáváme obrovské množství kalorií. Je pravda, že je nejdůležitější se o svátcích nestresovat a tohle kouzelné období si užívat, ale přeci jen je dobré mít trošku přehled o tom, co sníme. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte orientační nutriční hodnoty oblíbených druhů vánočního cukroví. Tušíme totiž, že zobání ve většině domácnostech ještě neskončilo.

Na každém kousku záleží

Často se také stává, že se takzvaně utrhneme ze řetězu a cukroví sníme velké množství. Řekneme si, že když už jsme to porušili, tak ať to stojí za to. Každý jednotlivý kousek nám pak může připadat naprosto zanedbatelný. Jenomže není. Každý další kousek je další velké množství kalorií do vašeho těla. Možná vám přehled cukroví a jeho energetických hodnot pomůže si každý další kousek, který už byste stejně snědli jenom ze setrvačnosti, lépe rozmyslet.

100 gramů cukroví je cca 5 až 10 kousků

Abychom se lépe zorientovali, budeme brát vždy 100 gramů u jednotlivých druhů, což u průměrných vanilkových rohlíčků je cca 10 kousků. Hodnoty jsou samozřejmě pouze orientační, protože každý peče podle trošičku jiného receptu a má i jinak velké kousky cukroví. Pokud připravíte cukroví poloviční či třetinové velikosti, přijmete i dvakrát nebo třikrát méně energie.

Rohlíčky, linecké nebo snad raději hnízda?

  • Vanilkové rohlíčky (cca 10 ks): 1936 kJ, 8 g bílkovin, 55 g sacharidů, 23 g tuků
  • Linecká kolečka s džemem (cca 10 ks): 258 kJ, 8 g bílkovin, 56 g sacharidů, 30 g tuků 
  • Vosí hnízda (cca 5 ks): 1751 kJ, 7 g bílkovin, 60 g sacharidů, 16 g tuků.           
  • Pracny (cca 7 ks): 2205 kJ, 8 g bílkovin, 60 g sacharidů, 30 g tuků     
  • Kokosové kuličky (cca 10 ks): 2280 kJ, 7 g bílkovin, 34 g sacharidů, 43 g tuků
  • Marokánky (cca 5 menších ks): 1835 kJ, 10 g bílkovin, 59 g sacharidů, 18 g tuků  

100 g cukroví nebo 1 kg ovoce

A jak to letos máte v období mezi Vánocemi a Silvestrem vy? Užili jste si vánoční svátky nebo jste si utahovali pásek? Víte, že místo 100 g cukroví si můžete ve stejné energetické hodnotě dopřát 1 kg čerstvého ovoce? Tak dobrou chuť.

Autorský článek, další zdroje: stobklub.cz,

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod