Klasická žemlovka v luxusnějším hávu

 Recepty 
23. dubna 2023 12:34 / Patricie Chládková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Vyzkoušejte náš recept na tvarohovou žemlovku  Depositphotos
Jako děti jsme ji pravidelně jídávali ve školních jídelnách a pro některé z nás se k ní vážou dost negativní pocity. Změňte to za pomoci našeho receptu a věřte, že žemlovka bude pravidelným hostem na vašem jídelníčku.

Žemlovku si pamatuju jako jídlo, které se dělávalo ze zbytků. Oschlých rohlíků a jablek, která zbyla z jiného receptu. Na tom by pochopitelně nebylo nic špatného, všichni přeci chceme méně plýtvat jídlem. Avšak v podmínkách školních jídelen z mých vzpomínek se žemlovka proměnila v jedno z mála jídel, které jsem tedy rozhodně nemusela.

Z toho důvodu jsem se přípravě žemlovky vyhýbala jako čert kříži, avšak manžel naléhal tak dlouho, až jsem podlehla. Vyžádala jsem si recept od jeho maminky a musím uznat, že žemlovka v jejich rodinném podání je něco úplně jiného, než si vybavuji. Recept mě tak nadchl, že jsem se rozhodla se o něj s vámi podělit.

Žemlovka s tvarohem

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

1 balení chlebíčkové veky na plátky nebo půlku máslového toustového chleba na plátky
700ml mléka
2 vejce
12 lžic krupicového cukru (může být i třtinový)
2 lžíce rozpuštěného másla
8 jablek nastrouhaných nahrubo
1 lžíce mleté skořice

Náplň ingredience:

250g měkkého tučného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce změklého másla
1 lžíce vanilkového aroma (lze nahradit vanilkovým cukrem)
1 žloutek
rozinky namočené v rumu (já rozinky nemám ráda, proto je z receptu vynechávám - pokud je přidáte, namočte je do kvalitního rumu)

Postup:

Nejprve si připravte náplň. Pro tu smíchejte tvaroh se změklým máslem, moučkovým cukrem, žloutkem a vanilkovým aromatem. Pokud budete přidávat rozinky, sceďte je a přidejte k tvarohové směsi. Tekutinu z rozinek uchovejte na později.

Jako další si v míse smíchejte mléko se žloutky, dvěma lžícemi krupicového cukru a rozpuštěným máslem. Do této směsi budete namáčet pečivo.

Posledním krokem příprav ingrediencí je očištění a nastrouhání jablek na hrubé straně struhadla.

Připravte si nádobu, ve které budete žemlovku péct. Tu buď vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem.

Do připravené nádoby vložte první vrstvu pečiva, namočeného v mléčné směsi. Na pečivo pak rovnoměrně rozprostřete všechna nastrouhaná jablka. Ta zasypte skořicí a pár lžícemi cukru. Položte další vrstvu mléčnou směsí nasáklého pečiva, na kterou následně rozetřete tvarohovou směs. Na tvaroh položte poslední vrstvu pečiva. To poté zakápněte rumem z rozinek nebo tento krok vynechte.

Pekáček s žemlovkou vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečte alespoň 45 minut. Můžete také využít remosku, tu nechte zapojenou o pět minut déle.

Zatímco se vám žemlovka peče, připravte si ze zbylých tří bílků a tří lžic cukru pevný sníh. Ten následně navrstvěte na upečenou žemlovku a vraťte do trouby na dalších 5-8minut.

Takto připravenou žemlovku můžete teplou naservírovat jako hlavní jídlo, nebo přidáte-li kopeček vanilkové zmrzliny, ji můžete prezentovat jako dezert. A nebo si ji dejte k snídani. Dobrou chuť. 

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008