Rebarborova sezona je tady. Upečte si z ní křehký linecký koláč

 Recepty 
17. května 2022 11:23 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Máte-li na zahrádce rebarboru, připravte si z ní křehký linecký koláč Pixabay
Reveň kadeřavá neboli pro většinu lidí spíše rebarbora se řadí mezi zeleninu s velkým obsahem jablečné a citronové kyseliny a překvapivě malým obsahem vitaminu C. To však nebrání v tom, abyste si z rebarbory připravili výtečný linecký koláč.

Rebarbora pochází z Asie, konkrétně z tibetské oblasti a její historie sahá až tři tisíce let do minulosti, nicméně na území Čech a Moravy o jejím pěstování existují zmínku už z 18. století, tedy nejedná se o žádnou moderní plodinu.

Pozor na deset měsíčků

Rebarbora je považovaná za zeleninu, která by měla zlepšovat krev a čistit střeva, avšak není úplně vhodná pro konzumenty, kteří trpí ledvinovými kameny nebo pro těhotné a kojící ženy a to kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové, kterou obsahuje.

Na druhou stranu ale obsahuje vitaminy skupiny B, které posilují svaly, nervy a kosti, také je bohatá na niacin, jenž je důležitý pro krevní oběh a energii buněk. Dále v rebarboře najdeme kyselinu pantotenovou, ze které těží naše pleť a vlasy.

Nesmíme zapomenout zmínit obsah kyseliny listové, vápníku, draslíku a v neposlední řadě i vlákniny. Tím, že rebarbora obsahuje 90% vody, je vhodná i při dietách pro redukci hmotnosti.

Ačkoliv se může zdát, že je rebarbora skoro magická, je potřeba si dát pozor na vhodné načasování její konzumace. Skutečně výtečná a na většinu vitaminu a minerálů hodnotná rebarbora má sezonu od přelomu května do přelomu června. Mimo toto období se můžete setkat s rebarborou, která nemá vyvážený obsah živin a její chuť tak může být hodně kyselá.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Kateřina Bičíková (@katerina.bicikova)

Jak rebarboru zpracovat

Ze zeleniny, která se však využívá spíše jako ovoce, nás pro kuchyňské využití zajímají řapíky. Z těch můžeme připravit nespočet koláčů a buchet a také džemů. Společně se podíváme na recept na křehký linecký koláč s rebarborou, který zvládne opravdu každý v relativně krátkém čase.

Na koláč si rozdělíme ingredience na těsto a na náplň.

Na těsto si připravte: 
200g hladké mouky
100g másla
100g cukru
1 vejce pokojové teploty
špetku soli 

Na náplň pak: 
500g rebarborových řapíků 
2-3 lžíce třtinového cukru 
2-3 cm čerstvého jemně nastrouhaného zázvoru 
3 vejce pokojové teploty 
70g medu
250g zakysanky nebo tučného tvarohu nebo řeckého jogurtu 
1 lžíce kukuřičného škrobu 
vanilkový extrakt
koření jako skořice nebo kardamom dle chuti

Postup přípravy

Nejdříve si připravte těsto smícháním všech na něj určených ingrediencí. Ze surovin si připravte hladké těsto, které nechte zabalené v potravinářské fólii odpočívat alespoň půl hodiny, ideálně klidně do druhého dne.

Vymažte si dortovou formu o průměru 28cm a dejte si předehřát troubu na 180 C. 
Rebarboru si pečlivě omyjte a pokud je to nutné, tak ji oloupejte. Následně ji nakrájejte na cca 2cm velké kousky a ty smíchejte s nastrouhaným čerstvým zázvorem, třtinovým cukrem a promíchejte.

V míse si na náplň smíchejte vejce s medem, zakysankou, kukuřičným škrobem a vanilkovým extraktem. Pokud chcete koláč s lehce exotickým nádechem, přidejte klidně i špetku kardamomu nebo skořice.

Z odpočatého těsta vyválejte placku tak velkou, aby po přesunu do formy těsto přečnívalo přes okraje. Ty následně seřízněte nožem.

Z rebarbory slejte přebytečnou vodu a následně ji vsypte do formy s těstem. Rebarboru můžete ve formě upravit, aby rovnoměrně pokrývala dno. Na rebarboru nalijte vaječnou náplň. 
Formu umístěte do trouby a pečte 30-40minut dokud se povrch nezpevní a okraje nezačnou zlátnout. 

Autorský článek, další zdroje: coopclub.cz, kitchenette.cz, healthline.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47