Připravte své lásce na Valentýna opravdovou bombu: růžový čaj!
Jedná se o typický kašmírský nápoj, mezi jehož základní suroviny patří speciální čajové listy, sůl, mléko a soda. A právě soda dává čaji něžnou růžovou barvu, díky které vás tento nápoj uchvátí na první pohled. Je znám pod několika názvy, mezi něž patří Noon chai, gulabi chai, kašmírský čaj nebo právě růžový čaj.
V tradičním receptu se čaj nijak nedoslazuje, nicméně v novějších receptech se již cukr či jiné sladidlo kvůli chuti přidává. V kašmírské kultuře se pije dvakrát až třikrát denně a podává se k němu tradiční pečivo.
Proč ho pít
Protože je jednoduše delikátní a i proto jej lidé z Indie a Pakistánu pijí i při speciálních událostech. Čaj má díky mléku příjemnou máslovou strukturu a pikantní ořechovou příchuť, která se vám vryje pod kůži. Díky své barvě je vhodným nápojem i na svátek zamilovaných.
Udělejte si ho doma
Na přípravu 4-5 porcí budete potřebovat:
- 1 litr mléka
- 1 litr studené vody
- 350 ml studené vody
- ¼ čajové lžičky soli
- 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 tyčinku skořice
- 6 lusků kardamomu
- 4 lžíce cukru (nebo dle chuti)
Do hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte zelený čaj, sůl, jedlou sodu, skořici a kardamom (právě ten v sobě skrývá antioxidační účinky). Přiveďte k varu a poté zmírněte plamen a přiklopte pokličkou. Vařte půl hodiny, ale kontrolujte, zda se voda nevypařila. Po půl hodině přidejte dalších 350 ml vody a za stálého míchání vařte dalších pět minut.
Nakonec přidejte mléko a cukr, nastavte plamen na minimum a vařte ještě deset minut. Poté už jen nalijte do hrnečků, a pokud máte chuť, posypte vršek nasekanými mandlemi nebo pistáciemi. Pokud vás recept nenadchl, zkuste třeba nejoblíbenější trojici zimních nápojů.