Chcete si prodloužit život? Změňte své postoje k druhým lidem

 Vztahy 
28. března 2018 13:44 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dusit v sobě vztek nic dobrého nepřináší Shutterstock
Je všeobecně známo, že lidé si svůj život často zbytečně zkracují sami. Někdo kouřením, jiný třeba špatnou skladbou jídla. Mnozí z nás si ale život zkracují i svým postojem k druhým lidem. Podle mnohých léčitelů totiž za zkrácením života stojí i zloba a odsuzování druhých.

Podle mnohých uzávaných léčitelů nás zloba ničí fyzicky i duchovně. Lidé by se tak měli vyvarovat obviňování druhých. Křivda je prý nebezpečná a projevem zdravých lidí je mimo jiné i to, že se nedokáží zlobit na druhé příliš dlouho. O fíglu, kterým lze spolehlivě zahnat vztek, jsme psali zde.

Přetvářka člověka ničí

Z hlediska celostní medicíny je dobré ctít zásadu: přísně navenek, laskavě uvnitř. V duši by měla být vždy láska.

Většina lidí se ale chová přesně opačně. Navenek nedají nic najevo, ale uvnitř jim doslova probublává zloba a hněv. Jenže tímto postojem si lidé údajně zadělávají na budoucí nemoci. Nasadit navenek líbivou masku totiž znamená obrátit agresi proti sobě.

Z psychologického hlediska je velmi zdravé přijmout postoj, že navenek mohu být na člověka přísný, a třeba ho za nepravost i potrestat, ale uvnitř (v duši) je třeba uchovávat za všech okolností lásku. Každá vypuštěná zloba nebo odsudek na někoho se nám dvojnásobně vrátí zpět.

Vnitřní křivda je nebezpečná

Podle ruského vědce Lazareva jakýkoliv pocit křivdy, který se ponoří příliš hluboko nebo se kterým se člověk dlouho nemůže vyrovnat, znamená velké nebezpečí. Proto se lidé odjakživa snažili křivdu intuitivně ze sebe dostat – ať už pláčem, rozbíjením nádobí či klením.

Není dobré pouze jednoduše vypouštět zlobu ze sebe ven, ale ještě horší je tvářit se mírumilovně a veškerý vztek v sobě dusit. Ideální je žít v harmonii - někdy je zkrátka lepší se krátkodobě rozčílit a uvnitř zůstat dobrosrdečným.

Pokud se člověku stane něco nepříjemného, neměl by na zlo odpovídat zlem. Ale najít v sobě pro druhého odpuštění. Tato technika sice není nijak snadná, ale je prý velmi účinná.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve