Pracují lépe ženy nebo muži? Kdo je lepší šéf?

 Vztahy 
25. března 2018 12:59 / Jitka Jahodová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hlavní rozdíl mezi šéfem mužem a ženou je především v systému práce a přístupu k podřízeným Shutterstock
Jinak nakupujeme, řídíme i myslíme, jinak používáme slova a prožíváme emoce či stres. Ženy a muži jsou tak rozdílní, až je možná s podivem, že spolu mohou být šťastní. Proto není divu, že zažívají četná nedorozumění i v práci.

Jsou muži na pracovišti doopravdy tak necitliví? Jsou ženy vylučované muži, protože jsou příliš emocionální, nebo proto, že kladou příliš mnoho otázek, případně, že pro ně není kariéra tak podstatná? A kdo je lepší kolega a kdo lepší šéf? Muž, nebo žena?

Hlavní rozdíl mezi šéfem mužem a ženou je především v systému práce a přístupu k podřízeným. Nelze však říci, že jeden přístup je lepší či horší než ten druhý. Mužskou polovinu lidstva většinou zajímá úspěch, postavení a moc, ženská polovina se zaměřuje na komunikaci, spolupráci a vzájemné vztahy. Vždy je ale důležité, být psychicky odolní.

Šéf muž

Muži jsou ve vedoucích pozicích více razantnější, a to i v rozhodování. Jdou většinou k jádru detailu, jsou více zaměřeni na konečné výsledky a výkony, vztahové složky přitom většinou neřeší. Uvažují spíše racionálně, emoce jsou potlačené. Šéf muž většinou budí větší respekt, než jeho kolegyně žena, neboť i ve vypjatějších situacích dokáže svým tónem hlasu nebo postojem vzbuzovat větší autoritu, než například drobnější žena.

Šéf žena

Ženy šéfky naopak mají potenciál spíše pro záležitosti vztahové. Více sledují, komu je úkol přidělen, zda má daný člověk k tomu dispozice, záleží jim na harmonii v týmu. Ženy jsou diplomatičtější a více empatické, nesnaží se vše řešit ostrými lokty. Při řešení problému mohou být více trpělivé. Navíc mají smysl pro detaily.

Rozdíly jsou dané

Rozdíly mezi muži a ženami jsou částečně způsobené biologicky. Spousta rozdílů je ale způsobem sociálně, kulturně a výchovou. Sociální vliv je zřejmě nejvýraznější. Rozdíly existují, nejsou ale moc velké. Existují jiné věci, které mají mnohem větší vliv na atmosféru ve firmě a pracovní výkon než právě rozdílné pohlaví. Například přístup nadřízeného, vize firmy a také to, jak se s ní dokáží zaměstnanci ztotožnit.

Ze studií vyplývá, že zásadní vliv pohlaví na chod firmy nemá. Někdy je výhodné mít firmu namixovanou z žen a mužů, podobně jako je výhodně mít tým složený z lidí různého věku. A někdy je zase výhodné mít tým podobně starých lidí. Každý člověk je jiný a může přinést do týmu nový pohled.

Co se říká o ženách a mužích?

  • Ženy umí mluvit, muži zase lépe mlčet.
  • Když chce žena odměnit muže, mluví. Když ho trestá, mlčí.
  • Ženy zvládnou dělat víc věcí najednou, muž jen jednu.
  • Ženy mají širší zorné pole, muži zase vidí lépe do dálky a nevadí jim tolik šero.
  • Ženy slyší lépe, muži spíš poznají, odkud pochází zvuk.
  • Když muži nemohou najít cestu, zkouší to sami znovu a znovu, ženy se raději někoho zeptají.
  • Muži lépe parkují, mají lepší prostorovou orientaci.
  • Ženy jsou citlivé na doteky, muži mají hroší kůži.
  • Ženy si cení vztahů, muži práce a výsledku.
  • Ženy hledají lásku, muži sex. Proto i odlišně žárlíme. Muž žárlí mnohem víc na partnerčiny sexuální avantýry, nebo když se žena opakovaně pochvalně vyjadřuje o jiném muži, kdežto ženu více rozhodí představa, že si manžel vyrazil s jinou na romantickou večeři, než že s ní měl sex. Flirtování patří k životu, má ale své meze.
  • Muži nejčastěji lžou o svém příjmu, o výšce postavy, o nevěře, o počtu bývalých partnerek (vždy udávají více). Ženy lžou nejvíc o své váze, o věku, o orgasmu, o bolesti hlavy a o počtu bývalých partnerů (vždy udávají méně).
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47