Největší chyba, které se lidé dopouští při zpracování brambor

Jaké jsou plusy bramborové šťávy?
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
17. března 2018 11:05 / Shutterstock
  0   0
Brambory nejsou pouze běžnou potravinou, kterou využíváme v kuchyni. Šťáva, která vznikne při strouhání brambor, má zajímavé účinky. Přestože ji mnozí vylévají, ve skutečnosti jde o cenný zdroj výživných látek.

Ve většině domácností vodu z brambor, která vznikne třeba při jejich strouhání na oblíbený bramborák, vylijí do záchodu či umyvadla. Proč je to velká škoda, se dočtete v našem článku. Víte, jaké chyby se lidé dopouštějí při vaření rýže? Více jsme psali zde.

Zdroj přírodních sedativ

Brambory obsahují, sice malé množství, ale přece jen některé druhy benzodiazepinů. Proto je žaludek po bramborách klidnější. Tento snadno stravitelný sacharid nezpůsobuje plynatost.

Bramborová šťáva

Brambory důkladně omyjte, nastrouhejte a nechte chvíli odležet. Teprve potom vytlačte šťávu do sklenice. Pokud se vám nechce strouhat, jednoduše je rozemelte v mixéru. 

Pokud stále přemýšlíte nad tím, proč byste zrovna  bramborovou šťávu měli zařadit do svého jídelníčku, následující fakta vás mohou přesvědčit. Jak je bramborová šťáva prospěšná našemu tělu?

  • má alkalické účinky
  • pomáhá zejména při překyselení organismu, zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním, je i vhodnou prevencí před rakovinou
  • pomáhá při bolestech kloubů, zad
  • zlepšuje krevní oběh
  • snižuje cholesterol
  • má detoxikační účinky
  • je testována i jako léčba hepatitidy
  • pomáhá při hubnutí
  • některé studie hovoří o jejích pozitivních výsledcích při léčbě onemocnění ledvin 
  • červená a fialová odrůda brambor je bohatá na antokyany, které urychlují hojení ran
  • žlutá a oranžová odrůda obsahuje zeaxantin, který zlepšuje naše vidění
  • bramborová šťáva je bohatá na vitamin A, C, kalcium, železo, magnézium a protein

Bramborová šťáva na tři nemoci

Na žaludeční problémy

Hemoroidy, zánět střeva, peptický vřed. Proti nim můžeme kromě medikamentů bojovat i bramborovou šťávou. Tři týdny pijte třikrát denně 1 dcl šťávy. Více o léčivých účincích brambor se dočtete zde.

Ke snížení tlaku

Kvůli obsahu draslíku je šťáva z brambor vhodná na snížení krevního tlaku. Doporučuje se dvakrát denně vypít 1 dcl bramborové šťávy, nejlépe po dobu 6 týdnů.

Na překyselený žaludek

Zásaditost brambor pomůže překyselenému organismu. Smíchejte dvě deci šťávy a jednu lžíci citrónové šťávy a pijte dvakrát denně po dobu 5 dní. 

Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Unikátní ostrov ve Středomoří, na kterém se příroda opravdu vyřádila

Dům a zahrada

Léto láká nejen ke grilování, ale i k uzení masa. Sáhněte po správném dřevě

Bydlení

Cennosti můžete v bytě rafinovaně schovat i bez sejfu. Variant je dost

Zavřít reklamu