Nejenom voní, ale i chutnají. Dopřejte si k obědu šeřík nebo sedmikrásku

 Zdraví 
16. července 2018 11:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny na talíři nechyběly už našim předkům Shutterstock
Květiny jsou krásné, a to nejenom ve váze, ale také na talíři! Dejte si třeba levanduli, sedmikrásku nebo ibišek.

Pro spoustu lidí je pojídání květin dost nepředstavitelné, ale už i naši předci si dokázali na lučních květech pochutnat. V luxusních restauracích se za takové jídlo poměrně draze platí. A proč taky ne? Některé květy jsou velmi chutné a sladké. Tak se vydejte na louku a nasbírejte si třeba oběd.

Dobře vybírejte

Než se vydáte na sběr, dobře si vytipujte louku či zahrádku. Důležité je, aby byla mimo město, kde na ně čůrají psi a jsou plné těžkých kovů z výfuků aut. A stejně tak si nekupujte rostlinky v květinářství, kde nemáte jistotu v tom, čím je hnojí a stříkají. Nasbírané květy vždy řádně umyjte! Důležité je odstranění pestíků a tyčinek z květů. Stává se totiž, že tyto části někdy nejsou tak chutné jako ostatní. Co tedy sbírat?

Fialky 

Jedlé jsou květiny i listy ve tvaru srdce. Fialku můžete použít do salátů, k výrobě želatiny a čaje. Květy se velmi často kandují a používají jako dekorativní ozdoba. Je to jednoduché.

Postup

Dvacet květů čerstvě natrhaných fialek rozložte na potravinovou fólii a potřete je našlehaným bílkem. Následně posypejte cukrem a dejte je na místo, kde mohou dva až tři dny usychat. Pak těmito květy můžete ozdobit třeba dort.

Pampeliška 

Je to sice plevel, ale velmi zdravý pro svůj vysoký obsah draslíku. Květy jsou skvělé na výrobu sirupu nebo medu. Čerstvé, mladé lístky si můžete dát třeba do salátu. Z květů si můžete udělat úžasný olej, který pomáhá proti artritidě. Více o jeho účincích i jak jej vyrobit jsme psali zde.

Sedmikrásky

Tyto malé, drobné kvítky umí nádherně dozdobit salát nebo třeba polévku. Navíc obsahují řadu vitaminů a minerálů.

Levandule

Výborná k dezertům, zmrzlině, čokoládě nebo ovocným salátům. Zkuste také šampaňské s levandulovou ozdobou nebo sorbet. Levandulový olej pak dodá vašim salátům skvělou chuť.

Měsíček

Měsíček lékařský je oblíbený zejména pro svou léčivou sílu. Ale na druhou stranu má pikantní chuť. Hodí se do rýžových pokrmů, polévek i těstovin. Okvětní lístky se využívají i jako bylinný lék či k ochucení másla.

Zimolez

Medová sladká chuť je naprosto dokonalá v letním ovocném salátku.

Šeřík

Opojně vonící šeřík nejenom skvěle vypadá, ale také chutná. Má jemnou chuť, ale pro vaši kuchyni použijte spíše jen ten bílý. Velmi stylově a neotřele působí šeřík třeba ve vanilkovém jogurtu nebo pudinku.

Tyto raději do vázy

Rozhodně nejezte verbenu, hrachor, oleandr, narcis, lobelku, azalku a rododendron. Tyto květiny si dejte raději do vázy nebo je pěstuje na balkoně. Jednak by vám tyto květy nechutnaly a také by vám z nich mohlo být velice špatně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod