Jak zvládat nevolnost na cestách? Zkuste dodržovat jednoduchá doporučení

 Zdraví 
21. listopadu 2018 12:30 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cestování autobusem je pro leckoho noční můrou Shutterstock
Nevolnost v dopravních prostředcích je velmi omezující. Problémy často způsobuje mozek, který se špatně vyrovnává s protichůdnými vjemy z očí a středního ucha. Naučte se nevolnost ovládat a odstraňovat. Máme jednoduchá doporučení.

Nevolnost v dopravních prostředcích vzniká z různých důvodů. V tomto článku se je pokusíme popsat, abyste mohli přijít na to, co dělá problémy právě vám. Když víte, co je příčinou, obvykle se dá věc vyřešit.

Psychické důvody

Často vzniká nevolnost v dopravním prostředku na základě působení naší psychiky. Stává se, že člověk někdy prožije něco špatného v autobuse a od té doby se vždycky při nástupu do stejného dopravního prostředku obává podobné reakce. Například dítě, které jede v autobuse a cestou konzumuje svačinu a pije přichystané nápoje se přejí či přepije a následně dojde ke zvracení. Dítě si tuto nepříjemnou zkušenost propojí s autobusem. Od té doby vždy po nástupu do stejného dopravního prostředku cítí obavu, že by se mohlo něco špatného stát. Trvá-li cesta dlouho, obvykle se dostaví nepříjemný pocit nevolnosti.

Dá se tomu čelit tak, že si člověk celou záležitost uvědomí a pokusí se vše racionalizovat. To je cesta vhodná pro dospělé. U dětí funguje spíš odvést pozornost vhodně volenou hrou a získáváním dobrých zkušeností z cestování.

Rovnováha

Pocit nevolnosti v dopravním prostředku pramení také z toho, že se naše tělo pohybuje jinak, než je obvyklé, a naše statokinetické ústrojí to nezvládá. Oči dodávají určitou informaci, vestibulární aparát zase úplně jinou informaci a výsledkem je nevolnost. V takovém případě jde o to, aby se minimalizovaly rozdíly, které náš mozek musí zpracovávat. Jestliže cestujeme, měli bychom si sedat více dopředu a dívat se před sebe. Za jízdy nečíst, ani nesledovat příliš krajinu ubíhající kamsi dozadu při pohledu do bočního okénka. Na lodi se snažit získat místo na palubě, kde jsou menší výkyvy a je tam navíc čerstvý vzduch.

Pachy

Některé nevolnosti jsou vázané na určité pachy. Pro někoho je velmi limitující pach benzinu, pro jiného zvláštní odér plastových interiérů automobilů. Příčiny jsou často nevystopovatelné. Vždy se ale můžete pokusit zvláštní vůně ovlivnit nějakou vůní výraznější. Třeba si potřít okolí nosu mentolovou mastí nebo jiným vhodným způsobem upravit vjemy, které na nás působí.

Jíst či nejíst?

Otázkou je, zda se před cestou najíst či nikoli. Neexistuje na to jednoduchá odpověď. Jsou lidé, kteří jsou schopni cestovat jen s prázdným žaludkem a jsou tací, kteří naopak potřebují něco sníst. Obecně se dá říct, že by se člověk nikdy neměl přejídat, zvlášť pokud ví, že mu daný prostředek nedělá docela dobře. Nejezte před cestou mastná a kořeněná jídla. Pokud si nejste jisti, berte si na cestu lehkou svačinu a v případě nedobrých pocitů zkuste trochu zkonzumovat. Brzy zjistíte, jestli vám jídlo pomáhá či nikoli. Rozhodně si ale neberte do dopravních prostředků potraviny, které by mohly druhé obtěžovat. Syreček je sice skvělý, jak jsme psali v článku zde, ale někomu nevoní.

Doporučení, která pomohou

  • Sedejte si tak, aby byl vliv pohybu na vás co nejmenší. V autě je to sedadlo spolujezdce (případně sedadlo řidiče), v autobude místo někde vpředu, v letadle u přední hrany křídla.
  • Soustřeďte se pohledem na pevný bod na obzoru, rozhodně si nečtěte ani nekoukejte do mobilu či tabletu.
  • Dýchejte pomalu a pravidelně.
  • Opřete si hlavu o opěrku sedadla a udržujte ji v klidu.
  • V žádném případě nekuřte, nepijte alkohol a pokud možno si nesedejte do blízkosti kuřáka ani osoby, ze které se linou alkoholové výpary.
  • Mohou vám ulevit medikamenty ze skupiny antihistaminik, z přírodních látek proti nevolnosti pomáhá zázvor. Existují zázvorová lízatka, případně si můžete připravit na cestu zázvorový čaj.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?