Víte, že sprchovat se každý den není zdravé?

 Zdraví 
04. prosince 2019 11:02 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Sprchování není překvapivě až tak zdravé Depositphotos
Někdo se rád koupe ve vaně, jiní zase preferují sprchu. Dost možná ale nevědí, že ne vždy je sprchování zdravé. Například pokud chodíte do sprchy každý den, nebo dokonce několikrát denně, neděláte vůbec dobře.

Právě fakt, že denní sprchování je správné, je jeden z nejrozšířenějších mýtů. Dermatologové se totiž obecně shodují, že sprcha bohatě stačí jednou za dva dny. Během ostatních dnů poslouží pouze rychlá hygiena, ke které úplně postačí například bidet. Ten se proto stává součástí domácností čím dál častěji.

Po sprše se osuškou utřeme do sucha

Další hygienický návyk řady lidí, který ale pokožce spíše škodí, než prospívá, je vysušení těla osuškou do sucha. Trocha kapek vody na těle po sprše vůbec nevadí. Naopak! Voda rychle uschne i bez pomoci ručníku. „Natřete-li navíc ještě vlhkou pokožku pleťovým krémem či mlékem, krásně vodu na pleti ‚uzamknete’ a ta pak vydrží déle hydratovaná,“ vysvětluje Bohumil Ždichynec, uznávaný lékař celostní medicíny. „Osuškou proto stačí tělo pouze jemně otřít, není třeba vydrhnout do sucha,“ dodává.

Sprcha vodu nešetří

Záleží ovšem na tom, kolik času ve sprše trávíte. Pokud preferujete rychlou, pětiminutovou sprchu za použití úsporné hlavice, zvládnete se osprchovat už třiceti litry vody. Což je oproti vaně, která obvykle pojme mezi 100 až 200 litry vody, úspora poměrně výrazná. Jste-li milovníkem dlouhých sprch, vězte, že už po dvaceti minutách sprchování s běžnou, neúspornou hlavicí objem spotřebované vody v plné vaně spolehlivě překonáte.

Horká sprcha škodí

Teplá voda má blahodárné účinky na mysl i tělo, nic se však nemá přehánět. Zatímco příjemně teplá sprcha po náročném dni skutečně uleví svalům, pokožce, a nakonec i hlavě od celodenního stresu, příliš horká voda může napáchat více škody než užitku. „Zejména naše pokožka trpí, horká sprcha ji totiž zbavuje přirozeného ochranného filmu a kůže se tak stává citlivější. Trpíte-li na suchou pleť či v horším případě ekzémy, horké sprchy se vyvarujte,“ podotýká lékař Bohumil Ždichynec. „Pánové by se navíc měli obloukem vyhnout i pravidelné vaně plné horké vody. Má totiž výrazný negativní vliv na jejich potenci a plodnost,“ uzavírá. Dále čtěte: Seznam potravin, které vám pomohou zbavit se podzimní chřipky a nachlazení.

Témata: sprcha, voda, koupelna, hygiena
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008