Fakta o solení. Odborníci se shodují
Odborníci se shodují v jednom. Nadměrné solení není zdravé, proto je vhodné omezit ho na minimum nebo úplně. Sůl je totiž nebezpečná pro náš srdeční systém a škodí i mozku. Přispívá k vysokému krevnímu tlaku ... Nebo snad ne?
Podle specialistů na zdravé srdce však mnozí zapomínají na jednu věc. Solení je samo o sobě potřebné. Pokud naopak budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Tělo začne v tu chvíli uvolňovat více inzulinu, který zadržuje tuk. Hrozí riziko nárůstu hmotnosti a rovněž rozvoje diabetu typu II.
Jednoduše sůl nelze podceňovat. Potřebujeme ji k tomu, abychom přežili. Je nebezpečné radit, abychom příliš nesolili. Mnozí sůl vyloučí úplně z jídelníčku nebo omezí na minimum, což není pro organismus dobré.
Sůl naše tělo potřebuje, neboť snižuje riziko mrtvice a infarktu. Díky soli je lepší i absorpce vitaminů. Sůl zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny. Zkrátka sůl potřebujeme, abychom přežili, zatímco jsme dosud poslouchali pouze to, abychom přijímali pouze malé množství.
O soli jako o prostředku zvedajícím krevní tlak se mluvilo dlouhá léta. Ale i to je jen velký mýtus. Důkazem jsou např. Korejci, kteří patří mezi národy s nejvyšší spotřebou soli na světě, mají coby celek nejzdravější oběhovou soustavu a nejmenší počet chorob srdce a cév.
Podle některých odborníků je čas, aby se skoncovalo se solí jako naším nepřítelem. Pokud tedy chceme být zdraví a chceme, aby náš organismus fungoval bez problémů. Dále čtěte: Chcete zhubnout nebo špatně spíte? Připravte si banánový čaj, jeho účinky vás ohromí.