Pití dobrého černého čaje vás chrání před mnoha nemocemi

 Zdraví 
26. listopadu 2019 10:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní čaj se pozná už na první pohled Pixabay
Často se v souvislosti se zdravím zmiňuje čaj zelený. Pokud vám nechutná, nezoufejte. I černý čaj je skvělý a pomůže vašemu tělu bojovat s mnoha nemocemi.

Černý čaj je vyráběn z čajových lístků, které prošly fermentací. Jestliže s oblibou pijete kvalitní černé čaje, určitě tím prospíváte svému zdraví.

Proti jakým nemocem pomáhá

Černý čaj se osvědčuje i proti takovým metlám současnosti, jako je mrtvice, infarkt či rakovina. Svůj význam má i pro lidi s cukrovkou druhého typu. Napomáhá také dobrému stavu vaší ústní dutiny, neboť ničí různé bakterie, snižuje množství plaku a odstraňuje záněty. Pro svůj vysoký obsah antioxidantů napomáhá eliminaci těžkých kovů, odstraňuje různé toxiny a eliminuje volné radikály, které naše tělo poškozují. Černý čaj je výborný proti ateroskleróze.

Co čaj obsahuje

Černý čaj obsahuje alkaloidy. Z nich je nejznámější kofein, ale není v čaji sám. Najdeme zde i teofylin a theobromin. V čaji jsou aminokyseliny, uhlohydráty, proteiny, chlorofyl, fluorid, hliník, různé minerály a stopové prvky a všelijaké těkavé sloučeniny. Důležité je, abyste konzumovali vždy čaj kvalitní a správně připravený, protože jen ten může mít zdravotní přínos.

Jak jej připravovat

Černý čaj se připravuje zalitím vhodného množství vroucí vody. Na obalu zakoupeného čaje se dozvíte vždy více informací týkající se daného druhu. Následné louhování by mělo trvat maximálně tři minuty. Při delším se uvolňuje příliš mnoho manganu a dalších látek, které tělu spíše škodí. U kvalitního čaje je ale doba tří minut dostatečná a čaj bude mít výraznou lahodnou chuť. Černý čaj se stejně jako zelený nesladí. Těžko také od sladkého čaje očekávat nějaké pozitivní zdravotní účinky.

Kolik ho pít

Odborníci se shodují, že rozumné množství čaje pro získání zdravotních přínosů je zhruba kolem dvou šálků čaje denně. Důležitá je pravidelnost. Tyto šálky byste tedy měli vypít každý den. Někteří lidé mají čaj ve velké oblibě. Pokud vám tedy nevadí obsažený kofein, můžete vypít klidně čtyři nebo pět šálků. Větší množství už není příliš rozumné.

Rizika při předávkování

Jelikož čaj obsahuje značné množství různých látek, může se objevit reakce na jejich zvýšený přísun. U kofeinu jde o nespavost, podrážděnost, žaludeční potíže, ale třeba i srdeční arytmii. Může se objevit pálení žáhy, průjem a další obtíže. Jako u jiných potravin, také u černého čaje platí pravidlo rozumné střídmosti. A tehdy černý čaj významně pomáhá. Abyste zdravotní přínosy prostřednictvím nápojů ještě zvýšili, přečtěte si pro inspiraci, jak připravit čaj z různých bylin a koření.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47