Potíte se příliš? Nejspíš trpíte hormonální nerovnováhou

 Zdraví 
25. listopadu 2019 08:13 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za nadměrné pocení mohou hormony Depositphotos
Potíte se příliš? Samotné pocení je sice pro lidské tělo velmi důležité, jestliže se ale potíte až moc, máte propocené oblečení a případně pocení doprovází i nepříjemný zápach, trpíte s největší pravděpodobností hormonální nerovnováhou.

V případě, kdy se potíte neustále a váš pot nepříjemně zapáchá, je lepší navštívit lékaře. Může se totiž stát, že za těmito nepříjemnými projevy stojí třeba hormonální nerovnováha či další nemoci. V závislosti na druhu a rozsahu potíží s pocením může pomoci lékař ošetřením mikrovlnami, stále popupárnějšími injekcemi do podpaží nebo dokonce odsátím potních žláz. Navíc se pocením zabývá i alternativní medicína, zejména pak ta tradiční čínská.

Zápachu, který mnohdy ani sami nevnímáme, nás mohou zbavit deodoranty. Ty obsahují antibakteriální složky, které zabraňují rozkládání potu a zápach tlumí jejich vůně. Na samotné zastavení pocení ale deodoranty nezaberou. K tomu jsou zapotřebí antiperspiranty, které obsahují tzv. hliníkové soli. Díky nim se zúží póry a dochází ke snížení produkce potu. K dostání jsou rovněž neviditelné vložky proti pocení, které se lepí zevnitř na oblečení.

A kdy je vlastně normální se potit? Většinou při tělesné námaze, ve velkém horku, po ostrém jídle, ale rovněž i během stresových situací nebo při vzteku a strachu. Tělo totiž v takových chvílích začne vyplavovat stresové hormony, aktivuje se produkce potu a rázem máme propocené třeba i oblečení. V takových případech se ale rozhodně nejedná o nic výjimečného. Dále čtěte: Máte menopauzu? Dejte pozor, hormonální léčba totiž zvyšuje riziko rakoviny prsu.

Témata: pocení, hormony
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod