Trápí vás atopický ekzém? Zjistěte, jak jeho příznaky mírnit

 Zdraví 
28. listopadu 2019 12:57 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Atopický ekzém hodně svědí  Depositphotos
Atopický ekzém není žádná legrace. Jde o kožní onemocnění, které se projeví většinou už v kojeneckém věku. U každého jedince se projevy atopického ekzému trochu liší. Pokud jste jedni z těch, které atopický ekzém trápí, zjistěte, jak si od něj alespoň trochu ulevit.

Atopický ekzém se projevuje červenými puchýřky, které mohou začít mokvat. Kromě toho, že se může kůže snadno zanítit, strašně svědí. Někteří lidé mají velký problém se nepoškrábat, což by stav kůže ještě zhoršilo. Následkem neustálého svědění nemohou nemocní dobře spát. Puchýřky se mohou objevit prakticky kdekoliv, nejčastěji se však nacházejí na krku, čele, trupu a obočí. Nepostižené nezůstávají ani loketní a podkolenní jamky.

Nemocní většinou nemají puchýřky na kůži neustále. Střídá se jim období klidu a vzplanutí. Stav kůže se jim většinou zhorší následkem stresu, mrazu či sucha. Vlhko a přiměřené teplo má na atopický ekzém pozitivní vliv. Kromě toho, že by měl nemocný navštívit dermatologa, který mu doporučí vhodnou léčbu, může vyzkoušet i následující rady.

Změna stravy  

Některým jedincům postiženým atopickým ekzémem může pomoci změna jídelníčku. Dobrý vliv na pokožku mají omega 3 mastné kyseliny, které najdete v rybím tuku. Při ekzematickém vzplanutí je potřeba celkově posílit imunitu a jíst potraviny, které jsou bohaté na vitaminy A, D a E. Neměli byste vynechat ani zinek, který podporuje hojení ran.

Na atopický ekzém neexistuje univerzální jídelníček, který by pomohl všem. Žádný lidský organismus totiž není na chlup stejný. Musíte sami zjistit, jaké potraviny vašemu tělu vyhovují a které stav vaší pokožky zhorší. Bude to běh na dlouhou trať, ale uvidíte, že se vám to časem vyplatí.

Přírodní procedury a hydratace

S bojem proti atopickému ekzému si můžete pomoci přírodní cestou. Vyzkoušejte bahenní lázeň, obklady z otrub, konopného oleje nebo rašeliny. Díky těmto procedurám se vaše pokožka trochu zklidní. Patrně však nebude stačit, když je zkusíte jednou, ale procedury musíte neustále opakovat.

Pokožku postiženou atopickým ekzémem musíte neustále hydratovat, protože je vysušená. Vyzkoušejte různé hydratační krémy a masti specializované na atopický ekzém. Po čase zkoušení zjistíte, který vám vyhovuje nejvíce.

Nejvíce se osvědčily přípravky, které obsahují omega-6 mastné kyseliny a licochalcon A. Hydratovanou pokožku byste měli udržovat i ve chvíli, kdy se zrovna nenacházíte v období vzplanutí.

Pobyt u moře

Lidem, kteří trpí atopickým ekzémem, pomáhá pobyt u moře. Pokud na něj máte dostatek prostředků, neváhejte a vydejte se tam. Na pokožku postiženou ekzémem působí velmi blahodárně moře. Slaná voda léčí. Viditelné výsledky však uvidíte zhruba až po čtrnácti dnech pobytu. Dále čtěte: Jak vzniká ječné zrno a co na něj zabírá?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod