Káva a její vliv na naše zdraví aneb co byste o ní měli vědět

 Zdraví 
11. února 2020 12:11 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Káva je patrně zdravější, než si mnozí myslí Pixabay
Káva je často zkoumaný a diskutovaný nápoj, který patří do našeho prostoru už dlouhou dobu. Máme se jí vyhýbat nebo ji naopak máme pít? Máme odpovědi.

Káva se do Evropy dostala prostřednictvím benátských kupců na přelomu 16. a 17. století. Od té doby se její pití rozšířilo, káva u nás zdomácněla a bereme ji jako běžnou součást našeho života. V poslední době se ale vedou intenzivní diskuse o její škodlivosti.

Kofein

Významnou složkou kávy, i když naštěstí zdaleka ne jedinou, je kofein. Tato látka má silně povzbudivý účinek. Zajišťuje stažení cév, nastartování činnosti mozku, vylučování žaludečních šťáv a rozběh celého metabolismu. Pokud potřebujete urychlit metabolické děje, káva je jistě dobrým prostředkem. Kofein je také schopen zabránit ničivým účinkům cholesterolu na lidský mozek. Kofein blokuje adenosin, který souvisí s naší únavou. Díky kofeinu se stimulují nadledvinky, které zase produkují adrenalin. Zesílí srdeční činnost, stoupá krevní tlak, zrychluje se odbourávání cukrů, zvyšuje se koncentrace dopaminu, čímž nastupuje jednak vyšší nervová výkonnost, protože dopamin slouží jako neurotransmiter a přenáší vzruchy mezi neurony, ale také se u člověka dostavuje pocit spokojenosti a štěstí.

Další složky

Káva naštěstí neobsahuje jen kofein, ale i další složky, které mají pozoruhodné účinky. Některé vznikají dokonce až při pražení, a tak třebaže příliš mnoho praženého může mít pro naše tělo různá rizika, tyto látky mají zase své přínosy. Káva je tak velmi účinná proti rozvoji cukrovky druhého typu. Vypijete-li 3 – 4 šálky kávy denně, budete mít asi o 25 % nižší pravděpodobnost, že se u vás rozvine cukrovka druhého typu. Může přitom jít i o kávu bez kofeinu.

Ještě větší sílu má káva ve vztahu k rakovině jater. Dva šálky denně zajistí pokles výskytu této zákeřné nemoci o 25 % a pět šálků už sníží rizika vzniku rakoviny jater o padesát procent. Některé studie mluví také o ochraně před rakovinou močového měchýře.

Při pražení kávových zrn vznikají fenylindany, které působí proti bílkovinným sloučeninám, jež způsobují neurologické nemoci, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. I prostým sledováním ve svém okolí můžete zjistit, že mezi lidmi, kteří touto nemocí trpí nebo trpěli, byli a jsou z větší části odpírači kávy.

Kdo se má kávě vyhnout

Přehled některých významných zdravotních benefitů kávy neznamená, že je káva pro každého. Jsou lidé, kterým dobře nedělá a měli by se jí vyhýbat případně omezit její konzumaci na menší množství. Zejména pro těhotné není káva s kofeinem vhodná, ale mohou určitě využít kávy bez kofeinu. Těhotné ženy si ostatně musejí dát pozor i na bylinky, ale o tom se můžete dočíst v článku zde. Také osoby s žaludečními vředy nebo nějak postiženým trávicím ústrojím mohou kávu vnímat špatně. Také lidé, kteří pomalu vylučují kofein z těla mohou vnímat silnější a někdy i nepříjemné reakce na příjem kávy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?