Pravidelná konzumace luštěnin sníží hladinu cholesterolu a ochrání před infarktem

 Zdraví 
01. března 2020 12:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Luštěniny jsou velmi zdravé Depositphotos
Na luštěniny mnoho lidí zanevřelo. Někteří kvůli špatným vzpomínkám z dětství, jiní kvůli strachu z nadměrného nadýmání. Je to ale škoda, luštěniny mají totiž blahodárný vliv na lidské zdraví.

Podle odborníků na výživu stále není spotřeba luštěnin v Česku tak vysoká, jak by si přáli. Přitom by těmto potravinám měli dát lidé rozhodně šanci. V zájmu vlastního zdraví.

Na cholesterol i rakovinu střev

Luštěniny obsahují poměrně vysoký podíl rostlinných bílkovin – v kombinaci s obilovinami vytvoří plnohodnotné vegetariánské jídlo, které se hravě vyrovná tomu masovému. Nezanedbatelné je také množství vlákniny, která je nezbytná pro zdraví našeho trávicího traktu – luštěniny jí průměrně obsahují asi 20 g na 100 g. Navíc jsou přirozeně bezlepkové a mají vysokou sytící schopnost.

Luštěninám se také připisuje schopnost snižovat hladinu LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snižovat krevní tlak a mírnit riziko infarktu či mozkové mrtvice. Zároveň napomáhají pravidelnému vyprazdňování a jejich pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny střev.

Nadýmání se dá vyhnout

Pokud máte strach, abyste po konzumaci luštěnin nebyli jako vzducholoď, můžete vyzkoušet několik triků, které jejich nadýmací efekt zmírní. Prvním z nich je luštěniny před vařením namočit, a to na několik hodin (nejlépe přes noc). Následně vodu slijte a luštěniny uvařte v čisté vodě.

Vyzkoušet můžete také nenadýmavé druhy luštěnin, které jsou zároveň velmi rychle uvařené – například červenou čočku. Tu odborníci doporučují i malým dětem.

Během vaření také můžete do vody přidat koření, které pomáhá nadýmání předcházet – skvělou volbou je saturejka, dobromysl, libeček, bazalka či bobkový list, ale i mořské řasy (nori či wakame).

Lepší stravitelnosti luštěnin může pomoci také jejich rozmixování a postupné navykání – tělo se časem do značné míry přizpůsobí.

Zdravé klíčky

Zajímavou a čím dál populárnější formou úpravy luštěnin je jejich klíčení. Klíčky se pyšní zvýšenou výživovou hodnotou – probudí se v nich cenné enzymy, vitaminy (zejména A, B a C, ale i vitamin E se silnými antioxidačními účinky), minerály (především vápník, hořčík a zinek), bioflavonoidy a další užitečné látky. Klíčky jsou tak skvělým způsobem, jak do sebe dostat potřebné živiny i v zimě, kdy je chutné čerstvé zeleniny nedostatek. Naklíčené luštěniny jsou také lépe stravitelné a tolik nenadýmají.

Klíčky jsou dnes běžně k sehnání v supermarketech, snadno si je však pomocí sklenice či klíčící misky vyrobíte také doma. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008