Nebezpečí bezlepkové diety, o kterém se téměř nemluví
Ale je tomu tak doopravdy? Mnoho známých osobností doporučuje bezlepkovou dietu ostatním, pokud chtějí zhubnout nebo posílit své zdraví. Ukázalo se však, že tento oblíbený způsob stravování nemusí být zcela bezpečný.
Vědci z Harvardské univerzity našli souvislost mezi bezlepkovou dietou a diabetem 2. typu. Zatímco lidé s celiakií a intolerancí se musí lepku vyhnout ze zdravotních důvodů, ostatní se mu vyhýbají, aby vylepšili svůj životní styl. Má to ale háček. Tento způsob stravování může způsobit více škody než užitku. Obsáhlá studie, u které vědci sledovali příjem lepku u 200 tisíc lidí, zjistila, že lidé, kteří konzumují nejvíce lepku, měli o 13 procent nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu ve srovnání s těmi, kteří ho jedli nejméně. Výsledky studie tak naznačují, že konzumace lepku by mohla snížit riziko vzniku diabetu.
Odborníci rovněž upozorňují na to, že bezlepkové potraviny mají často méně vlákniny a jsou ochuzeny o další živiny. Lidé, kteří netrpí celiakií, by tak měli přehodnotit omezení příjmu lepku kvůli prevenci chronických onemocnění, zejména diabetu.
Ve skutečnosti totiž existuje jen velmi málo lidí, jejichž organismus nemůže lepek strávit. Ti ostatní ho zbytečně odstraňují z jídelníčku a podléhají módním trendům.