Zvyšte odolnost proti nemocem pomocí účinné metody, která posílí imunitní systém a nebude vás nic stát

 Zdraví 
17. září 2020 07:00 / Bronislava Silná
  2
📷
6 fotografií v galerii
Imunita označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům Depositphotos
Přinášíme různé informace o tom, jak zvýšit svou odolnost vůči nemocem. Otužování je jednou z metod. Je ovšem dobré vědět, jak začít. Máme důležité informace.

Otužování patří k opravdu fungujícím metodám, které vám zlepší imunitní reakci a umožní se vyhnout nejen chřipce, ale třeba i koronaviru. Jen je dobré vědět, jak postupovat, abyste si neuhnali nějaké potíže zbytečně.

Začínejte postupně

Pokud se rozhodnete začít s otužováním, měli byste postupovat opatrně a postupně. Lidské tělo se musí chladu přizpůsobit. Není dobré se snažit strhnout rekordy. Spíš je to o soustavnosti, pevné vůli, o pravidelnosti. Existují dvě cesty, jak s otužováním začít. Jednou je běžné sprchování, kdy volíme stále chladnější a chladnější vodu. Pro začátek třeba jen na konci sprchování, později už od začátku.

Druhý postup vychází z toho, že máte možnost chodit plavat někam do přírody. Zatímco v létě je voda příjemně prohřátá, s blížícím se podzimem plavat nepřestanete a budete pravidelně navštěvovat své oblíbené místo. Plynule a přirozeně tak připravíte své tělo na pobyt ve chladné vodě.

Limity a pravidla

Kdo chce zůstat jen u chladnější sprchy, nemá prakticky žádná omezení. Pro plavání v zimních podmínkách je ovšem třeba mít zdravé srdce i ledviny. Určitě je vhodné se o svém záměru začít s otužováním poradit s lékařem.

Při otužování určitě dbejte na postupné snižování teploty, na postupné prodlužování doby pobytu v chladné vodě a na to, abyste naplánované postupy dodržovali pravidelně. Nejlépe každý den, nebo alespoň několikrát týdně. Naše tělo si totiž odolnost vůči chladu pamatuje jen pár týdnů, pak je třeba začít vše budovat prakticky od začátku.

Pokud vstupujete do chladné vody v řece, měli byste do ní vstupovat po jednotlivých krocích. Ne zbytečně rychle, ale ani pomalu. Má-li voda mezi nulou a osmi stupni Celsia, neměli byste v ní setrvat dále než 22 minut. To platí i pro velmi zkušené otužilce.

Přínosy

Jak už bylo uvedeno, otužování má schopnost zlepšit naši imunitu a zbavit nás častých nemocí. Děje se tak několikerým způsobem. Jeden spočívá ve zvýšení odolnosti vůči chladu. Člověk potom snadno neprochladne a jeho tělo proto nereaguje projevem nemoci. Otužování ale také přináší velmi příjemné pocity, které jsou dány tím, že po vystoupení z ledové vody se vyplaví endorfiny. Ty ale také pomáhají tělu vytvářet silnější imunitu, protože vás zbavují stresu a celkově harmonizují organismus. Změna teplot mění rozšíření cév. Pružnější cévy zaručují nižší krevní tlak.

Kombinujte více aktivit

Pokud se rozhodnete začít s otužováním, určitě můžete přidat i některé další zdravé návyky. Jezte více zeleniny, dopřávejte si hodně vitaminů a vlákniny. Více o tom se dozvíte třeba v článku zde. Díky plavání ve studené vodě se může snížit i vaše hmotnost. Možná se ve vás probudí zájem o další sporty. Tomu se určitě nebraňte. Jen nezapomínejte na to, že do studené vody nikdy nesmíte po větším sportovním výkonu. Tělo by mělo být klidné. Spíš se jen lehce před ponořením do vody rozcvičte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47