Trnky rostou jsou plné vitaminů. Připravte si z nich zdravé a chutné pokrmy

 Zdraví 
15. září 2020 08:22 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tyto plody využívali v lidovém léčitelství už naši předci Depositphotos
Trnky je teď možné vidět téměř na každé procházce. Tmavě modré kulaté plody úplně nabádají k posbírání, ale vy netušíte, co s nimi? Vždyť jsou přeci tak trpké! To je sice pravda, ale i tak se s nimi dá přichystat spousta chutných pokrmů, které mají navíc léčivé účinky.

Trnka obecná, neboli slivoň trnka, se barvou nejvíce podobá švestce nebo borůvce, ovšem tvarem zase třešni nebo špendlíku. Jedná se o keř, jehož plody jsou doslova nabité vitaminy. Bobulky totiž obsahují vysoké množství vitaminu C, A a E. Jsou ale také bohaté na třísloviny a ovocné kyseliny.

Zmrazte je, ztratí trpkost

Někteří odborníci doporučují sbírat trnky až v listopadu nebo po prvních mrazících. O trnkách se totiž traduje, že přemrznutím ztrácí trpkost a naopak zesládnou. Klidně je ale můžete sesbírat už teď a vložit je na noc do mrazáku.

Naložte je naslano

Dle jednoho francouzského receptu se dají trnky naložit stejně jako olivy nebo kapari. Nezralé trnky se nakládají jako zelené olivy, zralé jako černé. Jejich chuť je pak ale o trochu jemnější než u oliv. Na jednu menší skleničku si nasbírejte zhruba 300 gramů trnek, omyjte je a osušte. Smíchejte je se 150 gramy soli a vložte do plátěného pytlíku. Ten nechte viset při pokojové teplotě čtyři týdny a denně v něm trnky promněte. Poté vysušené trnky omyjte, usušte a naložte do olivového oleje tak, aby byly všechny ponořené. Používejte je pak všude tam, kam byste dali olivy.

Sirup pro děti

Připravte se na chřipkovou sezonu a druhou vlnu koronaviru tím, že si vyrobíte sirup z trnek, který posílí imunitu vašich dětí, ale i vaši. Trnkový sirup preventivně posiluje organismus, ale podporuje jeho regeneraci i po nemoci. Sílu dodává i po náročných fyzických i psychických výkonech a doporučuje se ho užívat i v období rychlého růstu dětí.

Na výrobu sirupu si připravte kilogram trnek, 10 tobolek kardamomu, jednu celou skořici, litr a půl vody a kilo cukru. Ovoce omyjte, vložte do hrnce a zalijte vroucí vodou. Nechte jeden den stát. Poté slijte, tekutinu znovu přiveďte k varu a nalijte zpět na zcezené ovoce. Proces zopakujte ještě dvakrát. Nakonec tekutinu slijte, přisypte cukr, povařte a ještě horké lijte do připravených vyvařených sklenic. Podávejte dítěti buď na lžičce, nebo po zředění jako sladký nápoj. O dalších chutných pokrmech z trnky jsme psali už dříve.

Posilující čaj

Čaj lze z trnky připravit hned v několika variantách. Šálek plný vitaminů si můžete připravit rozmačkáním dvou lžic plodů trnky, které zalijete vroucí vodou a osladíte lžící medu. Můžete si ale uvařit i čaj ze sušených plodů nebo sušených květů.

Dvě lžičky květů přelijte vroucí vodou a pijte při nachlazení nebo při zánětu močového měchýře. Čaj ze sušených plodů připravíte obdobně a užívejte jej při žaludečních potížích a problémech s močovými cestami a ledvinami. Navíc tento čaj zastavuje průjem i zvracení.

A co navíc

Trnkové keře jsou skvělé pro vysazení podél plotu. Váš pozemek ochrání před nezvanými hosty a zvěří nepropustnou pichlavou bariérou, která vám navíc každoročně složí k nohám kila blahodárných plodů. Trnkové pecky navíc můžete využít jako náplň do zahřívacích polštářků. O výrobě polštářků z pecek švestky jsme psali nedávno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47