Provensálské koření skvěle chutná a je navíc zdravé

 Zdraví 
30. listopadu 2020 12:59 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Známá směs koření umí dělat s naším zdravím divy Pixabay
Skoro každý, kdo vaří, někdy použil provensálské koření. Ne každý si ale uvědomuje, že tím pomáhá svému zdraví. Máme podrobnější informace.

Provensálské koření nepochází přímo z jižní části Francie, ale jde o směs koření, která je pro danou oblast typická. Co je však důležitější, všechny použité bylinky jsou velmi zdravé.

Složení provensálského koření

Směs prodávaná pod názvem provensálské koření je proměnlivá. Nejčastěji ale obsahuje bazalku, rozmarýn, tymián, oregano, majoránku a saturejku. V USA se přidává i levandule, která je sice s jižní Francií spojena, ale do směsi původně nepatří. V některých případech ale najdeme v provensálském koření i šalvěj, estragon či fenykl. Pokud byste si chtěli namíchat vlastní směs, třeba proto, že si jednotlivé bylinky sami pěstujete, můžete zvolit kombinaci tří dílů tymiánu, po dvou dílech bazalky a rozmarýnu a po jednom dílu oregana, saturejky a majoránky.

Zdravotní účinky

Nejzajímavější jsou zdravotní účinky jednotlivých bylinek, které se v případě této kombinace vzájemně podporují a zesilují. Vedle nezaměnitelné chuti se tak váš pokrm stane lépe stravitelný, protože tato směs koření působí blahodárně na naše zažívání. Určitě se zlepší vylučování trávicích šťáv v žaludku i ze žlučníku, omezí se nadýmání, zlepší se peristaltika a omezí křeče.

Vedle tohoto působení v zažívacím ústrojí se provensálské koření pozitivně podepíše i na zlepšení bolestí hlavy, zejména při migréně. Máte-li nízký tlak, toto koření jej optimalizuje. Budete také snadněji vykašlávat hleny a dojde ke zlepšení vylučování moči. Koření má antiseptické vlastnosti a působí tak už od ústní dutiny přes žaludek i střevo. Pokrmy s tímto kořením by tedy neměly chybět v našem jídelníčku i při nachlazení, při infekcích močových cest a močového měchýře. Taktéž vám provensálské koření pomůže při nespavosti. A to zejména působením vůně, jak o tom píše i Denisa Janečková ve své diplomové práci, kterou si můžete stáhnout zde.

Jak použít

Použití je velmi snadné. Stačí do vaření přidat tuto směs. Jejími přáteli se mohou stát brambory, těstoviny, míchaná vejce či omelety, ryby a masa. Pokud rádi zapékáte, je jasné, že můžete toto koření použít. Výborně jím dochutíte omáčky k těstovinám.

Koupenou směs skladujte nejlépe v dobře uzavřené nádobce. Zabráníte tím vyprchání vonných látek, které současně mají dopad i na vaše zdraví. Jestliže si připravujete směs vlastní, můžete ji podle potřeby podrtit najemno, ale každopádně též uzavřít do dobře těsnící nádobky. Aroma je totiž opravdu důležité a v případě této směsi léčí. Více o aromaterapii si pak přečtěte třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47