Střeva ovlivňují celý organismus i imunitní systém. Začněte o ně pečovat ještě dnes, vyplatí se vám to

 Zdraví 
30. září 2021 10:05 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zdraví střev můžete ovlivnit vhodnou stravou  Depositphotos
Trávicí systém ovlivňuje celý lidský organismus. Pokud je s ním něco v nepořádku, problém se negativně podepíše na imunitním systému, který se rázem oslabí. Střeva přímo interagují s duševním zdravím, protože jsou zodpovědná za uvolňování serotoninu a dopaminu. Pokud chcete podporovat své celkové zdraví, vyplatí se vám, když budete pečovat zejména o svůj trávicí trakt. Jak začít?

Ve střevech žije až pět set druhů nejrůznějších bakterií. Některé z nich lidskému organismu škodí, ale jiné mu naopak velmi prospívají. Podporovat prospěšné mikroorganismy ve střevech se vyplatí, protože zlepšují funkci imunitního systému, pomáhají v boji proti obezitě a mohou i zmírnit příznaky splínů, deprese a úzkostí. Když se dobře postaráte o svá střeva, budete se cítit lépe.

Kolagen

Kolagen je druh bílkoviny, který se nachází zejména v kostech, kloubech, chrupavkách, zubech nebo kůži. Kolagen však neprospívá jen pokožce a kostem, ale má příznivý vliv i na zdraví střev. Dokáže zmírnit trávicí potíže. Výživnou bílkovinu najdete v tučných rybách, mořských plodech, vejcích, cibuli nebo kostním vývaru.

Vláknina

Vláknina je pro střeva nesmírně důležitá. Váže na sebe škodlivé látky a podporuje snazší trávení. Konzumací potravin bohatých na vlákninu předejdete nepříjemné zácpě a budete se cítit déle nasycení, čímž předejdete přejídání, které vede k nabírání nežádoucích kilogramů.

Příjem dostatečného množství vlákniny snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Najdete ji v celozrnném pečivu, ovesných vločkách, fazolích, hrachu, banánech nebo pórku. Pozitivní dopad těchto potravin na zdraví střev potvrzuje i studie z roku 2012. Více si o ní můžete přečíst zde.  

Spánek

Nedostatečný nebo nekvalitní spánek může mít vážné dopady na zdraví trávicího traktu a potíže spojené s trávením mohou zase negativně ovlivnit spánek. Proto se může stát, že se budete točit v kruhu. Striktně dbejte na dodržování spánkového režimu a snažte se spát alespoň sedm až osm hodin, poděkují vám nejen vaše střeva, ale rovnou celé tělo.

Chronický stres

Dlouhodobý stres není jen nepříjemný, ale má vliv i na trávicí systém. Chronický stres je zatěžkávací zkouškou pro celé tělo. Nezřídka způsobuje také střevní potíže. Pocitu tísně, tlaku a nervozity není jednoduché se zbavit, můžete se ale tyto stavy alespoň pokusit eliminovat pomocí pohybu, meditace, trávení času s blízkými a pravidelnou relaxací. Přečtěte si také, jak zvládnout kinetózu bez nevolností

Zdroj: medicalnewstoday.com, thelist.com, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod