Nejčastější chyby, kterých se jako pacient můžeme dopustit v souvislosti s boreliózou

 Zdraví 
18. září 2021 11:12 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malé klíště může způsobit velký problém Pixabay
O borelióze se často píše, ale ne vždy se člověk dozví, jaké jsou nejčastější chyby, kterých se může jako pacient dopustit. Máme podrobnější informace.

Borelióza je nemoc, kterou přenášejí klíšťata. Patří mezi bakteriální onemocnění. Nemusí být závažná, ale v některých případech, obzvlášť pokud se správná léčba zanedbá, může způsobit trvalé poškození a následné zkrácení života a výrazné snížení jeho kvality.

Problémy se skvrnou

V mnoha článcích se dozvíte, že základním projevem boreliózy je skvrna, tzv. erythema migrans, která se může pohybovat a nejčastěji má uvnitř vybledlý střed. Potíž spočívá v tom, že mnoho pacientů si této skvrny nevšimne, protože se jim vytvoří na místech, kde se nemohou vidět. Výskyt této skvrny se totiž nemusí krýt s místem přisátí klíštěte. To je první problém. Druhý problém je ještě horší. Skvrna se totiž v mnoha případech nevytvoří vůbec, takže o případném již probíhajícím onemocnění nemusíte vůbec vědět. Další potíže se skvrnou se týkají její podoby. V některých případech její střed nebledne, a tak ji i někteří lékaři za příznak boreliózy nepovažují. Jindy zase není skvrna vůbec kruhová a má tvar jakýchsi proužků, třeba i přerušovaných. Podle některých názorů nesvědí a nebolí, ale někteří pacienti naopak svědění vnímají a někteří i bolestivost, zejména při dotyku.

Špatná léčba

Druhým velkým problémem, který může nastat při léčbě boreliózy, je stanovení chybné medikace lékařem, který nemá dostatek zkušeností s touto nemocí. Typicky se jedná o některé obvodní lékaře, kteří sice nasadí správná antibiotika, ale na příliš krátkou dobu. Některá moderní antibiotika se užívají pět dnů, ale tato dávka na léčbu boreliózy rozhodně nestačí. Borelie se jen dočasně potlačí, případná skvrna zmizí, ale po určité době nemoc propuká znovu a často i s větší intenzitou, což odpovídá i průběhu jiných bakteriálních nemocí, pokud se léčba antibiotiky vysadí příliš brzy.

Zbytečné přerušení léčby

Někteří pacienti mohou také přerušit léčbu o své vůli z důvodů toho, že se jim udělá velmi špatně. Mají za to, že jde o reakci na podávaná antibiotika, další léčbu nechtějí už podstupovat. Je to ale velkou chybou. V některých případech u léčby boreliózy dochází k tzv. Jarisch-Herxheimerově reakci, která je způsobena uvolněnými toxiny z odumřelých bakterií. Člověk se může cítit opravdu velmi zle, může dostat horečku či zimnici, ale určitě to neznamená, že by měl s léčbou přestávat. Měl by vyhledat lékaře, situaci konzultovat a v případě, že se reakce udržuje v rozumných mezích, v léčbě antibiotiky pokračovat. Situaci však nejlépe posoudí odborník, který má s léčbou boreliózy zkušenosti.

Praktická doporučení

Základní informace najdete i ve starším článku zde. Jestliže míváte přisáté klíště, snažte se je odstranit co nejdříve. Sledujte nejen místo přisátí, ale i ostatní části těla. Nechte druhé osoby, aby vám občas prohlédly záda či oblast hlavy a krku. Případně se snažte využít zrcadla. Není od věci si nechat po skončení letní sezony či sezony klíšťat udělat preventivní test na boreliózu. Vyjde-li negativně, budete míst alespoň klid. Jestliže vyjde pozitivně, zajímejte se o typ předepsaných antibiotik a o dobu, na kterou jsou předepsána. Protože je každý člověk chybující, a protože lékaři jsou jen lidé, měl by si každý pacient hlídat tyto věci ve svém zájmu sám. Můžete si být jen jisti, že pět dnů užívání antibiotik je opravdu málo. Pokud nevěříte, prostudujte si zdroje uvedené pod článkem. V případě, že je test pozitivní, snažte se dostat raději k další léčbě na odborné pracoviště, kde je větší šance, že se vám dostane správného ošetření.

Zdroj: cdc.gov, healthline.comWikipedia, Infekce.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008