Běh je asi nejefektivnější forma cvičení, která pomáhá rychle zhubnout a zpevnit svaly. Běhat můžete i s kočárkem

 Zdraví 
21. září 2021 12:38 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sportu se nemusíte vzdávat ani s příchodem miminka Depositphotos
Máte doma malé miminko a chtěla byste shodit kila navíc, ale nemáte možnost chodit do fitka? Začněte běhat i s kočárkem. Poradíme vám, jak na to.

Běh je asi nejefektivnější forma cvičení, která pomáhá rychle zhubnout a zpevnit svaly, proto je stále více oblíbenější. Tento druh sportu si rozhodně nemusejí odpírat ani maminky na mateřské dovolené, které nemají možnosti hlídání své ratolesti. Stačí droba naložit do kočárku, vzít s sebou pití a vyrazit ven. 

Vhodný věk dítěte 

Nejenom pro matku, ale i pro samotné dítě určitě není vhodné, pokud by s běháním začala ihned po porodu. Nejdříve tak po šestinedělí, u matek po císařském řezu ještě později (dle doporučení lékaře). U příliš malých dětí je zase problém v tom, že ještě neumí samy držet hlavičku a otřesy by jim nemusely dělat dobře. Ideální doba je tedy kolem půl roku věku dítěte. Pokud chcete začít opravdu brzy, pak je vhodné, abyste měla kočárek, na jehož konstrukci se dá upevnit i autosedačka. Ale taková, která dítěti opravdu dobře fixuje hlavičku a ta se nebude při běhu kývat ze strany na stranu. 

Vhodný kočárek

Pozor, ne každý kočár je skutečně vhodný pro běh. Nemusí to být ani bezpečné, ani pohodlné, a to nejen pro dítě, ale zejména pro vás samotnou. Vybírejte takový kočárek, který je lehký, stabilní a bude co nejvíce tlumit otřesy. Skvělou možností je pořízení sportovního kočárku se třemi nafukovacími koly, který můžete kromě běhání využít i na obyčejnou jízdu v nerovném terénu nebo pro jízdu na kolečkových bruslích.

Kdy běhat?

Možná, že jste dříve bývala zvyklá si vyběhnout brzy ráno, anebo k večeru. To se vám však s narozením dítěte může dost změnit. Pokud budete chtít jít běhat, musíte také brát ohledy na malého pasažéra, kterého vezete s sebou. Ideální bude, abyste si běh naplánovala tehdy, kdy je miminko nakrmené a blíží se doba jeho spánku. Jenom tak máte jistou šanci, že si běh užijete v klidu oba. 

Výběr terénu

Počítejte s tím, že váš trénink s kočárkem bude spíše objemový a vytrvalostní než rychlostní. A tomu byste měla uzpůsobit i výběr terénu. Ideální je udržovaná cyklostezka, kde můžete běhat i trochu svižněji, ale i lesní terén, který však není příliš členitý nebo kopcovitý. 

Co s sebou

I když se vyplatí srazit co nejvíc ze zátěže, pití pro vás, případně vaše dítě, by vám v základní výbavě nemělo chybět. Stejně tak mlá svačina pro vašeho parťáka a podle délky tratě k tomu můžete přibalit i nějakou hračku, která vašeho pasažéra zabaví.

Technika běhu

A teď to důležité - správná technika běhu. Aby běhání s kočárkem neuškodilo vašim zádům, je potřeba běhat téměř tak, jako by kočárek před vámi nebyl. Běžte co nejvíce zpříma, jako při normálním běhu – ale s menším náklonem dopředu. Snažte se jej tlačit pouze jednou rukou, pravidelně je střídat. Volná ruka zatím pomáhá pohybu standardně jako při běhu bez kočárku. Krok je o něco kratší a došlap přirozený. Alespoň jednou týdně si zařiďte hlídání a vyběhněte bez kočárku – opět to prospěje vašim zádům a také břišním svalům. Hlavně si hlídejte dýchání, zvlášt, pokud kojíte. Při jakékoliv fyzické aktivitě byste se něměla zadýchat natolik, aniž byste nemohla říct souvislou větu. O tom, jakých dalších chyb byste se při běhu měla vyvarovat, jsme psali zde. Z počátku se tedy může stát, že poběžíte velice pomalu, anebo můžete střídat rychlou chůzi s během. Ale chce to trénink a uvidíte, jak se vše časem poddá a vy budete dělat stále lepší a lepší výkony.

Zdroj: themotherrunners.com, rei.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod